Piaskowa babka bezglutenowa - puszyste ciasto bez glutenu

Babka piaskowa bezglutenowa
Autor: Shutterstock Babka bezglutenowa dla ukochanych łasuchów
łatwy
30 min
4

Babka piaskowa bezglutenowa jest doskonała na deser lub podwieczorek. Delikatne ciasto o lekko cytrynowym aromacie idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty. Do tego babka jest absolutnie bezglutenowa, ponieważ zamiast maki pszennej w przepisie używa się mąki ziemniaczanej. Jej przygotowanie jest łatwe, a efekt oszałamiający. 

Polecamy także:

Bezglutenowa i bezmleczna tarta cytrynowa z włoską bezą

Delicje - bezglutenowe i bezmleczne ciasto o smaku delicji

Naleśniki kokosowe: przepis na naleśniki bez glutenu [GALERIA]

SKŁADNIKI

  • 1 i 3/4 szklanki (szklanka o pojemności 250 ml) mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 duża cytryna, otarta skórka i wyciśnięty sok
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 czubata łyżka zmielonych migdałów lub mąki migdałowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Duża formę na babkę z kominem posmarować masłem i oprószyć zmielonymi migdałami. Masło stopić i ostudzić.
  • Jajka ubić ze szczyptą soli. Gdy masa podwoi swoją objętość dodawać po 1 łyżce cukru i dalej i ubijać.
  • Dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny, wymieszać.
  • Do masy dodać stopione i przestudzone masło, dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec 50-60 minut.
  • Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier.
  • Ciasto studzić etapami, najpierw uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić babkę w środku na 15 minut. Następnie wyjąć i po 20 minutach zdjąć formę.
  • Jeszcze ciepłą babkę pokryć lukrem.