Krówkowa babka drożdżowa - sprawdzony przepis na ciasto karmelowe

2021-03-29
Magda Kazimierczuk
babka-karmelowa-polana-czekolada-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: photos.com Babka drożdżowa z dodatkiem karmelu zyskuje niepowtarzany smak i iaromat
średni
45 min
4

Babka krówkowa uwodzi cudownym zapachem i delikatnym smakiem. Jest puszysta i mięciutka. I nie chce być jedynie ciastem wielkanocnym! W lśniącej czekoladowej polewie zwykła babka z krówkami zmienia się w królową każdego wieczoru. Ten przepis na krówkową babkę sprawi, że rodzina będzie Cię wielbić.

Polecamy również inne przepisy na babki:

Babka na białkach: łatwy pomysł co zrobić z białkami jaja

Rozkoszna babka Savarin - raz spróbujesz, pokochasz na zawsze!

Babka marchewkowa z ksylitolem dla cukrzyków

Babka gotowana - dobry przepis na wilgotną i miękką babę wielkanocną gotowaną w kąpieli wodnej

Babka ajerkoniakowa w polewie czekoladowej - przepis na babę z likierem jajecznym

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki tortowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 150 g krówek
  • 100 g białej czekolady
  • 390 g masła
  • 4 jajka
  • sól
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wsypać mąkę do miski. Do lekko podgrzanego mleka wkruszyć drożdże, wymieszać z łyżeczką cukru. Wlać do miski z mąką. Delikatnie wymieszać, by nie powstały grudki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
  • Krówki oraz białą czekoladę pokroić w niewielkie kwadraciki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić
  • Pozostały cukier, 350 g masła (powinno być miękkie), jajka i dużą szczyptę soli wymieszać w malakserze, tak by powstała jednolita masa. Wymieszać ją z mąką i drożdżami oraz roztopioną czekoladą z krówkami.
  • Formę (Ø 22 cm) nasmarować masłem, delikatnie oprószyć mąką. Wlać gotowe ciasto i odczekać godzinę, aż wyrośnie i podwoi swoją objętość.
  • Rozgrzać piekarnik do 180˚C. Piec ok. 55 min na środkowym poziomie. Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciasto na 10 min, pozostawiając je w formie. Następnie przełożyć babkę na półmisek. Wystudzić.
  • Ciemną czekoladę wymieszać ze śmietaną oraz masłem. Podgrzać. Oblać babkę i odstawić do lodówki, by czekoladowo-karmelowa polewa stężała.
Magda Kazimierczuk