Krówkowa babka drożdżowa - sprawdzony przepis na ciasto karmelowe

2021-02-24
Magda Kazimierczuk
babka-karmelowa-polana-czekolada-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: photos.com Babka drożdżowa z dodatkiem karmelu zyskuje niepowtarzany smak i iaromat
średni
45 min
4

Babka krówkowa uwodzi cudownym zapachem i delikatnym smakiem. Jest puszysta i mięciutka. I nie chce być jedynie ciastem wielkanocnym! W lśniącej czekoladowej polewie zwykła babka z krówkami zmienia się w królową każdego wieczoru. Ten przepis na krówkową babkę sprawi, że rodzina będzie Cię wielbić.

Polecamy również inne przepisy na babki:

Babka na białkach: łatwy pomysł co zrobić z białkami jaja

Rozkoszna babka Savarin - raz spróbujesz, pokochasz na zawsze!

Babka marchewkowa z ksylitolem dla cukrzyków

Babka gotowana - dobry przepis na wilgotną i miękką babę wielkanocną gotowaną w kąpieli wodnej

Babka ajerkoniakowa w polewie czekoladowej - przepis na babę z likierem jajecznym

Składniki

500 g mąki tortowej

30 g świeżych drożdży

125 ml mleka

100 g cukru

150 g krówek

100 g białej czekolady

390 g masła

4 jajka

sól

150 g czekolady mlecznej

100 ml śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wsypać mąkę do miski. Do lekko podgrzanego mleka wkruszyć drożdże, wymieszać z łyżeczką cukru. Wlać do miski z mąką. Delikatnie wymieszać, by nie powstały grudki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.

Krówki oraz białą czekoladę pokroić w niewielkie kwadraciki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić

Pozostały cukier, 350 g masła (powinno być miękkie), jajka i dużą szczyptę soli wymieszać w malakserze, tak by powstała jednolita masa. Wymieszać ją z mąką i drożdżami oraz roztopioną czekoladą z krówkami.

Formę (Ø 22 cm) nasmarować masłem, delikatnie oprószyć mąką. Wlać gotowe ciasto i odczekać godzinę, aż wyrośnie i podwoi swoją objętość.

Rozgrzać piekarnik do 180˚C. Piec ok. 55 min na środkowym poziomie. Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciasto na 10 min, pozostawiając je w formie. Następnie przełożyć babkę na półmisek. Wystudzić.

Ciemną czekoladę wymieszać ze śmietaną oraz masłem. Podgrzać. Oblać babkę i odstawić do lodówki, by czekoladowo-karmelowa polewa stężała.

Magda Kazimierczuk
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE