Krówkowa babka drożdżowa - sprawdzony przepis na ciasto karmelowe

2021-02-24
Magda Kazimierczuk
babka-karmelowa-polana-czekolada-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: photos.com Babka drożdżowa z dodatkiem karmelu zyskuje niepowtarzany smak i iaromat
średni
45 min
4

Babka krówkowa uwodzi cudownym zapachem i delikatnym smakiem. Jest puszysta i mięciutka. I nie chce być jedynie ciastem wielkanocnym! W lśniącej czekoladowej polewie zwykła babka z krówkami zmienia się w królową każdego wieczoru. Ten przepis na krówkową babkę sprawi, że rodzina będzie Cię wielbić.

Składniki

500 g mąki tortowej

30 g świeżych drożdży

125 ml mleka

100 g cukru

150 g krówek

100 g białej czekolady

390 g masła

4 jajka

sól

150 g czekolady mlecznej

100 ml śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wsypać mąkę do miski. Do lekko podgrzanego mleka wkruszyć drożdże, wymieszać z łyżeczką cukru. Wlać do miski z mąką. Delikatnie wymieszać, by nie powstały grudki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.

Krówki oraz białą czekoladę pokroić w niewielkie kwadraciki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić

Pozostały cukier, 350 g masła (powinno być miękkie), jajka i dużą szczyptę soli wymieszać w malakserze, tak by powstała jednolita masa. Wymieszać ją z mąką i drożdżami oraz roztopioną czekoladą z krówkami.

Formę (Ø 22 cm) nasmarować masłem, delikatnie oprószyć mąką. Wlać gotowe ciasto i odczekać godzinę, aż wyrośnie i podwoi swoją objętość.

Rozgrzać piekarnik do 180˚C. Piec ok. 55 min na środkowym poziomie. Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciasto na 10 min, pozostawiając je w formie. Następnie przełożyć babkę na półmisek. Wystudzić.

Ciemną czekoladę wymieszać ze śmietaną oraz masłem. Podgrzać. Oblać babkę i odstawić do lodówki, by czekoladowo-karmelowa polewa stężała.

Polecamy również inne przepisy na babki:

Babka na białkach: łatwy pomysł co zrobić z białkami jaja

Rozkoszna babka Savarin - raz spróbujesz, pokochasz na zawsze!

Babka marchewkowa z ksylitolem dla cukrzyków

Babka gotowana - dobry przepis na wilgotną i miękką babę wielkanocną gotowaną w kąpieli wodnej

Babka ajerkoniakowa w polewie czekoladowej - przepis na babę z likierem jajecznym