Krówkowa babka drożdżowa - sprawdzony przepis na ciasto karmelowe
2021-03-29
średni
45 min
4
Babka krówkowa uwodzi cudownym zapachem i delikatnym smakiem. Jest puszysta i mięciutka. I nie chce być jedynie ciastem wielkanocnym! W lśniącej czekoladowej polewie zwykła babka z krówkami zmienia się w królową każdego wieczoru. Ten przepis na krówkową babkę sprawi, że rodzina będzie Cię wielbić.
Polecamy również inne przepisy na babki:
Babka na białkach: łatwy pomysł co zrobić z białkami jaja
Rozkoszna babka Savarin - raz spróbujesz, pokochasz na zawsze!
Babka marchewkowa z ksylitolem dla cukrzyków
Babka gotowana - dobry przepis na wilgotną i miękką babę wielkanocną gotowaną w kąpieli wodnej
Babka ajerkoniakowa w polewie czekoladowej - przepis na babę z likierem jajecznym
SKŁADNIKI
- 500 g mąki tortowej
- 30 g świeżych drożdży
- 125 ml mleka
- 100 g cukru
- 150 g krówek
- 100 g białej czekolady
- 390 g masła
- 4 jajka
- sól
- 150 g czekolady mlecznej
- 100 ml śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wsypać mąkę do miski. Do lekko podgrzanego mleka wkruszyć drożdże, wymieszać z łyżeczką cukru. Wlać do miski z mąką. Delikatnie wymieszać, by nie powstały grudki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
- Krówki oraz białą czekoladę pokroić w niewielkie kwadraciki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić
- Pozostały cukier, 350 g masła (powinno być miękkie), jajka i dużą szczyptę soli wymieszać w malakserze, tak by powstała jednolita masa. Wymieszać ją z mąką i drożdżami oraz roztopioną czekoladą z krówkami.
- Formę (Ø 22 cm) nasmarować masłem, delikatnie oprószyć mąką. Wlać gotowe ciasto i odczekać godzinę, aż wyrośnie i podwoi swoją objętość.
- Rozgrzać piekarnik do 180˚C. Piec ok. 55 min na środkowym poziomie. Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciasto na 10 min, pozostawiając je w formie. Następnie przełożyć babkę na półmisek. Wystudzić.
- Ciemną czekoladę wymieszać ze śmietaną oraz masłem. Podgrzać. Oblać babkę i odstawić do lodówki, by czekoladowo-karmelowa polewa stężała.