Babka kajmakowa idealnie osłodzi nam Wielkanoc. Z przygotowaniem poradzi sobie każdy
Dieta wegetariańska
Babka jest absolutnym must have na wielkanocnym stole. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale również można ją przygotować w najróżniejszych odsłonach. Tym razem prezentujemy kajmakową babkę wielkanocną, która idealnie osłodzi świątecznym stół. Przygotowanie jej jest niezwykle proste, a efekt będzie wręcz idealny.
Co potrzeba do kajmakowej babki wielkanocnej?
Babka jest koniecznością na każdym wielkanocnym stole. Na szczęście mamy do wyboru całą masę najróżniejszych przepisów, z których możemy wybierać. Jedną z najciekawszych jest babka kajmakowa. Będzie idealnie miękka, wilgotna i co najważniejsze słodziutka. Ta babka dosłownie sama będzie rozpływać się w ustach. Przygotowanie jej jest niezwykle proste. Będziemy potrzebowali do niej:
- masło
- kajmak
- mąkę
- cukier wanilinowy
- cukier trzcinowy
- jajka
- maślankę
- proszek do pieczenia
Kajmakowa babka wielkanocna - jak przygotować?
Przygotowanie babki zaczynamy od utarcia miękkiego masła z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Następnie dodajemy kajmak oraz jajka i dokładnie miksujemy. Mąkę przesiewamy i łączymy ją z proszkiem do pieczenia. Stopniowo i na zmianę dodajemy do masy kajmakowej mąkę z proszkiem i maślankę. Musimy jednak uważać, by miksować wyłącznie do połączenia składników. Ciasto przelewamy do wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy na babkę. Pieczemy w 160 stopniach przez 50 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Kiedy babka ostygnie, oblewamy ją pozostałym kajmakiem. By było to prostsze wystarczy włożyć puszkę na chwilę do garnka z ciepłą wodą. Naszą babkę możemy również udekorować płatkami migdałów bądź na przykład karmelkami.
SKŁADNIKI
- 250 g masła
- 180 g cukru trzcinowego
- cukier wanilinowy
- 400 g masy kajmakowej
- 4 jajka
- 450 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml maślanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Dodajemy 250 g kajmaku i jajka.
- Całość dokładnie miksujemy.
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
- Do masy na przemian dodajemy mąkę z proszkiem i maślankę, cały czas mieszając.
- Ciasto przelewamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
- Pieczemy 50 minut w 160 stopniach.
- Później zwiększamy do 170 stopni na kolejne 20 minut.
- Ostudzoną babkę dekorujemy pozostałym kajmakiem.