Babka kajmakowa idealnie osłodzi nam Wielkanoc. Z przygotowaniem poradzi sobie każdy

2024-03-22
Kinga Goldstein
Babka kajmakowa idealnie osłodzi nam Wielkanoc. Z przygotowaniem poradzi sobie każdy
Autor: Shutterstock.com Kajmakowa babka. Szybka, prosta i smaczna
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Babka jest absolutnym must have na wielkanocnym stole. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale również można ją przygotować w najróżniejszych odsłonach. Tym razem prezentujemy kajmakową babkę wielkanocną, która idealnie osłodzi świątecznym stół. Przygotowanie jej jest niezwykle proste, a efekt będzie wręcz idealny.

Co potrzeba do kajmakowej babki wielkanocnej?

Babka jest koniecznością na każdym wielkanocnym stole. Na szczęście mamy do wyboru całą masę najróżniejszych przepisów, z których możemy wybierać. Jedną z najciekawszych jest babka kajmakowa. Będzie idealnie miękka, wilgotna i co najważniejsze słodziutka. Ta babka dosłownie sama będzie rozpływać się w ustach. Przygotowanie jej jest niezwykle proste. Będziemy potrzebowali do niej:

  • masło
  • kajmak
  • mąkę
  • cukier wanilinowy
  • cukier trzcinowy
  • jajka
  • maślankę
  • proszek do pieczenia

Kajmakowa babka wielkanocna - jak przygotować?

Przygotowanie babki zaczynamy od utarcia miękkiego masła z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Następnie dodajemy kajmak oraz jajka i dokładnie miksujemy. Mąkę przesiewamy i łączymy ją z proszkiem do pieczenia. Stopniowo i na zmianę dodajemy do masy kajmakowej mąkę z proszkiem i maślankę. Musimy jednak uważać, by miksować wyłącznie do połączenia składników. Ciasto przelewamy do wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy na babkę. Pieczemy w 160 stopniach przez 50 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Kiedy babka ostygnie, oblewamy ją pozostałym kajmakiem. By było to prostsze wystarczy włożyć puszkę na chwilę do garnka z ciepłą wodą. Naszą babkę możemy również udekorować płatkami migdałów bądź na przykład karmelkami.

SKŁADNIKI

  • 250 g masła
  • 180 g cukru trzcinowego
  • cukier wanilinowy
  • 400 g masy kajmakowej
  • 4 jajka
  • 450 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml maślanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
  • Dodajemy 250 g kajmaku i jajka.
  • Całość dokładnie miksujemy.
  • Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy na przemian dodajemy mąkę z proszkiem i maślankę, cały czas mieszając.
  • Ciasto przelewamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  • Pieczemy 50 minut w 160 stopniach.
  • Później zwiększamy do 170 stopni na kolejne 20 minut.
  • Ostudzoną babkę dekorujemy pozostałym kajmakiem.
Wielkanocna babka drożdżowa
Kinga Goldstein