Miękka, słodka i obłędna! Babka kajmakowa, którą przygotuje każdy – i każdy pokocha

Miękka, słodka i obłędna! Babka kajmakowa, którą przygotuje każdy – i każdy pokocha
Autor: Shutterstock Nieskomplikowany przepis i obłędny smak - to zalety babki kajmakowej!
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Babka to prawdziwa królowa wielkanocnego stołu – elegancka, efektowna i… pyszna! W tej wersji zachwyca słodkim kajmakowym wnętrzem i prostotą wykonania. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, by zrobić ją perfekcyjnie – wystarczy odrobina chęci i kilka minut. A gdy tylko pojawi się na stole, zniknie szybciej niż... zajączek wielkanocny!

Co potrzeba do kajmakowej babki wielkanocnej?

Babka jest koniecznością na każdym wielkanocnym stole. Na szczęście mamy do wyboru całą masę najróżniejszych przepisów, z których możemy wybierać. Jedną z najciekawszych jest babka kajmakowa. Będzie idealnie miękka, wilgotna i co najważniejsze słodziutka. Ta babka dosłownie sama będzie rozpływać się w ustach. Przygotowanie jej jest niezwykle proste. Będziemy potrzebowali do niej:

  • masło
  • kajmak
  • mąkę
  • cukier wanilinowy
  • cukier trzcinowy
  • jajka
  • maślankę
  • proszek do pieczenia

Kajmakowa babka wielkanocna - jak przygotować?

Przygotowanie babki zaczynamy od utarcia miękkiego masła z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Następnie dodajemy kajmak oraz jajka i dokładnie miksujemy. Mąkę przesiewamy i łączymy ją z proszkiem do pieczenia. Stopniowo i na zmianę dodajemy do masy kajmakowej mąkę z proszkiem i maślankę. Musimy jednak uważać, by miksować wyłącznie do połączenia składników. Ciasto przelewamy do wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy na babkę. Pieczemy w 160 stopniach przez 50 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Kiedy babka ostygnie, oblewamy ją pozostałym kajmakiem. By było to prostsze wystarczy włożyć puszkę na chwilę do garnka z ciepłą wodą. Naszą babkę możemy również udekorować płatkami migdałów bądź na przykład karmelkami.

SKŁADNIKI

  • 250 g masła
  • 180 g cukru trzcinowego
  • cukier wanilinowy
  • 400 g masy kajmakowej
  • 4 jajka
  • 450 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml maślanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
  • Dodajemy 250 g kajmaku i jajka.
  • Całość dokładnie miksujemy.
  • Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy na przemian dodajemy mąkę z proszkiem i maślankę, cały czas mieszając.
  • Ciasto przelewamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  • Pieczemy 50 minut w 160 stopniach.
  • Później zwiększamy do 170 stopni na kolejne 20 minut.
  • Ostudzoną babkę dekorujemy pozostałym kajmakiem.
Wielkanocna babka drożdżowa
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej