Tarta śliwkowo-czekoladowa na kruchym cieście
2021-04-01
łatwy
40 min
4
Tarta śliwkowo-czekoladowa, to mieszanka suszonych i świeżych śliwek zatopionych w pysznej czekoladzie. Wielbiciele śliwek w czekoladzie będą zachwyceni. Tarta jest prosta w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli macie już gotowe ciasto kruche. W sezonie zimowym świeże śliwki można zastąpić śliwkami mrożonymi. Suszone śliwki należy namoczyć w rumie, podczas pieczenia alkohol wyparuje, a smak pozostanie.
Polecamy także: Kruche ciasto drożdżowe ze śliwkami
SKŁADNIKI
- ciasto kruche gotowe lub przygotowane według przepis na: Kruchy placek ze śliwkami
- 500 g śliwek świeżych lub mrożonych
- 120 g śliwek suszonych
- 50 ml rumu
- 30 g cukru czyli 2 czubate łyżki
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku (32 g)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dzień wcześniej śliwki suszone pokroić na 6 części każda. Zalać w miseczce rumem, wymieszać, odstawić. Śliwki świeże przekroić na połówki, wypestkować, przekroić każdą połówkę na pół. Zasypać cukrem i odstawić.
- Ciasto kruche rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki tarty. Ponakłuwać widelcem i wstawić formę jeszcze na 20 minut do lodówki.
- Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudzić.
- Z śliwek zlać sok i rozprowadzić w nim dokładnie budyń.
- Budyń dodać do śliwek, dodać śliwki suszone i razem wymieszać.
- Nadzienie śliwkowe przełożyć na schłodzony spód.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 50 minut, aż masa się zetnie.
- Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Polać tartę masą czekoladową. Ozdobić pokruszonym kruchym ciastem. Całkowicie ostudzić. Przechowywać w lodówce.
- Podawać do miętowej herbaty lub czarnej kawy.