Tarta śliwkowo-czekoladowa na kruchym cieście

Tarta śliwkowo-czekoladowa na kruchym cieście
Autor: thinkstockphotos.com Tarta śliwkowo-czekoladowa uświetni niedzielną poobiednią kawę. 
łatwy
40 min
4

Tarta śliwkowo-czekoladowa, to mieszanka suszonych i świeżych śliwek zatopionych w pysznej czekoladzie. Wielbiciele śliwek w czekoladzie będą zachwyceni. Tarta jest prosta w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli macie już gotowe ciasto kruche. W sezonie zimowym świeże śliwki można zastąpić śliwkami mrożonymi. Suszone śliwki należy namoczyć w rumie, podczas pieczenia alkohol wyparuje, a smak pozostanie. 

Polecamy także: Kruche ciasto drożdżowe ze śliwkami

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dzień wcześniej śliwki suszone pokroić na 6 części każda. Zalać w miseczce rumem, wymieszać, odstawić. Śliwki świeże przekroić na połówki, wypestkować, przekroić każdą połówkę na pół. Zasypać cukrem i odstawić.
  • Ciasto kruche rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki tarty. Ponakłuwać widelcem i wstawić formę jeszcze na 20 minut do lodówki. 
  • Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudzić.
  • Z śliwek zlać sok i rozprowadzić w nim dokładnie budyń.
  • Budyń dodać do śliwek, dodać śliwki suszone i razem wymieszać.
  • Nadzienie śliwkowe przełożyć na schłodzony spód.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 50 minut, aż masa się zetnie.
  • Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Polać tartę masą czekoladową. Ozdobić pokruszonym kruchym ciastem. Całkowicie ostudzić. Przechowywać w lodówce. 
  • Podawać do miętowej herbaty lub czarnej kawy.