Kruchy placek ze śliwkami: dobry przepis

Kruchy placek ze śliwkami: dobry przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Kruchy placek ze śliwkami  - kto go nie lubi? Łatwo się go robi, a jeszcze łatwiej... zjada!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Podajemy przepis na najpyszniejszy kruchy placek ze śliwkami. Jest smaczny, tani i prosty do zrobienia. Ma jeden minus: zdecydowanie za szybko znika z talerza!

Składniki

  • pół kilograma mąki pszennej krupczatki

  • 3 łyżeczki cynamonu

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 250 g masła lub masła roślinnego

  • pół szklanki cukru, najlepiej brązowego, trzcinowego

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki gęstej śmietany osiemnastki

  • pół kilograma śliwek węgierek

  • 5 łyżek mielonych migdałów

  • 5-6 łyżek zmielonego na puder brązowego cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na stolnicę przesiać mąkę razem z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier, żółtka i gęstą śmietanę.

  • Składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, ulepić kulę i włożyć do lodówki w celu schłodzenia.

  • Przygotować śliwki. Opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na polówki i usunąć pestki.

  • Wymieszać z mielonymi migdałami i cukrem pudrem.

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

  • Ciasto rozwałkować pozostawiając jedną trzecią na wierzch.

  • Plackiem wyłożyć spód formy. Na surowym cieście ułożyć śliwki.

  • Zetrzeć na tarce, na śliwki, resztę ciasta.

  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut, następnie podnieść temperaturę do 190 stopni C i piec przez kolejne 15 minut lub do czasu, aż ciasto lekko się zarumieni.

  • Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Ocena: 1,5