Szybkie racuchy z wiśniami - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Racuchy z wiśniami można jeść zarówno na kolację, jak i w charakterze pysznego deseru. Są proste w przygotowaniu i wyraziste w smaku. Podajemy przepis na szybkie racuchy z wiśniami.
Polecamy też:
Kruchy placek z wiśniami i bezą
Wiśnie kandyzowane - jak zrobić? Podajemy dobry przepis
SKŁADNIKI
- 0,4 kg wiśni
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru (opcjonalnie)
- tyle mąki żeby ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wlać mleko do miseczki, dodać jajka i zmiksować.
- Do ubitej masy dodawać mąkę do chwili, aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany.
- Dodać proszek do pieczenia i ponownie zmiksować.
- Wiśnie umyć, osączyć i wydrylować, a następnie dodać do ciasta.
- Rozgrzać patelnię i smażyć z 2 stron na złoty kolor.
- Podawać gorące, posypane cukrem pudrem.