Naleśniki z wiśniami

Naleśniki z wiśniami

Autor Zdjęcia: photos.com

Naleśniki z wiśniami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Na letni deser wypróbuj przepis na naleśniki z wiśniami, łatwe, lekkie i pyszne danie, które przygotujesz w kwadrans. Sprawdź, jak zrobić idealne ciasto na naleśniki i smaczne nadzienie z wiśni. 

Składniki

  • 10 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki świeżej
  • posiekanej mięty
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • do posypania cukier puder i prażone płatki migdałowe
  • Nadzienie:
  • 40 dag drylowanych wiśni,
  • 300 ml soku z wiśni,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego,
  • 0,5 łyżeczki zmielonych korzennych przypraw (goździków, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wydrylowane wiśnie wrzuć do rondla. Dodaj sok z wiśni, aromat migdałowy, przyprawy. Mieszając wsyp mąkę kukurydzianą. Powoli gotuj, aż sok zgęstnieje. Od czasu do czasu zamieszaj. 

  • Przygotuj ciasto naleśnikowe. Mąkę przesiej do miski, dorzuć szczyptę soli i posiekaną miętę. Połącz z jajkiem i mlekiem. Ubijaj przez minutę mikserem.

  • Na średniej wielkości patelni rozgrzej pół łyżeczki oleju. Wlej porcję ciasta naleśnikowego (wystarczy tyle, by pokryło dno patelni). Po około 40-60 sekundach drewnianą lub silikonową łopatką podważ brzegi naleśnika, sprawdź, czy ciasto się zrumieniło. Jeśli tak, przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż dalej na złocisty kolor. W ten sam sposób usmaż wszystkie naleśniki. Przekładaj je na talerz, trzymaj w cieple. 

  • Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu z wiśni. Zwiń naleśniki w rożki. Posyp cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałowymi.