Szybciej i prościej, a tak samo pysznie! Szarlotka bez spodu podbiła moje serce

Szybciej i prościej, a tak samo pysznie! Szarlotka bez spodu podbiła moje serce
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
8

Dieta wegetariańska

Masz ochotę na szarlotkę, ale nie masz czasu, by ją przygotować? Nic prostszego! Wypróbuj ten przepisz na szybszą i prostszą wersję tradycyjnego ciasta. Szarlotka bez spodu wychodzi równie pyszna i aromatyczna, co tak którą znamy. Wystarczy kilka chwil.

Szybsza wersja klasyka. Ta szarlotka podbije każde serce

Aromatyczna szarlotka, ale bez kruchego ciasta? To proste! Ten przepis jest idealną alternatywą dla tradycyjnej szarlotki i bez wątpienia zasmakuje każdemu fanowi, tego jesiennego ciasta. A jego przygotowanie nikomu nie powinno sprawić problemów. Szybciej i prościej, a tak samo smacznie.

Całość przygotujemy w zaledwie kilka minut, a ciasto wychodzi znacznie bardziej owocowe niż klasyczna szarlotka. Wszystko dlatego, że rezygnując ze spodu, jabłka stanowią około 70 procent całej masy. Ciasto wychodzi więc idealnie jabłkowe i wilgotne.

Ciasto, które tu przygotowujemy tak naprawdę pełni rolę otoczki dla jabłek, by utrzymać je w miarę zwarcie. Ważny jest tu jednak cynamon, który idealnie nadaje aromatu naszemu ciastu. Jeśli chcemy możemy również dodać do niego kardamon, wanilię czy gałkę muszkatołową.

Jeśli chcemy odrobiny chrupkości, bez problemu możemy przygotować szybką kruszonkę z masła, mąki i cukru. Ciekawym rozwiązaniem będzie również dodanie trochę orzechów włoskich czy migdałów. Niezależnie jednak od tego nasze ciasto wyjdzie pyszne i aromatyczne.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg jabłek
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne.
  • Kroimy w kosteczkę.
  • Jajka ubijamy z cukrem i solą na puszystą masę.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  • Mąkę i jajka dokładnie mieszamy.
  • Do ciasta dodajemy jabłka i przyprawy.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.
  • Podajemy posypane cukrem pudrem.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej