Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście: przepis na domową szarlotkę jak u mamy
2023-09-13
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście najlepiej smakuje jeszcze ciepła, z lodami, choć na zimno też jest przepyszna. Jeśli lubisz, możesz do jabłek, prócz cynamonu, dodać też rodzynki i orzechy. Wypróbuj ten przepis na szarlotkę na kruchym cieście, jak u mamy lub babci!
SKŁADNIKI
- Ciasto
- 400 g mąki
- kostka masła (200 g)
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
- bułka tarta do posypania blachy
- Nadzienie
- duży słoik jabłek prażonych
- cynamon
- cukier puder do dekoracji
- Kruszonka
- 125 g masła
- 180 g mąki
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki ciasta mieszaj ze sobą i wyrób ciasto, a następnie włóż je na chwilę do zamrażarki.
- Wylep ciastem tortownicę - pamiętaj, by ciasto równomiernie ponakłuwać widelcem. Piecz około 10 minut w temperaturze 190 stopni.
- Przygotuj kruszonkę. Suche składniki wymieszaj widelcem w miseczce, dodaj masło rozpuszczone w mikrofalówce lub rondelku i wszystko wymieszaj ponownie widelcem.
- Na gorące ciast wyłóż jabłko prażone, posypane cynamonem, posyp wierzch kruszonką i piecz jeszcze 15 minut w temperaturze 190 stopni.
- Podawaj z lodami - chyba że wolisz posypaną tylko cukrem pudrem.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Zobacz naszą galerię na pyszne ciasta z jabłkami