Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście: przepis na domową szarlotkę jak u mamy

2023-09-13
Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście: przepis na domową szarlotkę jak u mamy
Autor: Shutterstock Zapach tej szarlotki oszołamia, a co dopiero mówić o smaku
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście najlepiej smakuje jeszcze ciepła, z lodami, choć na zimno też jest przepyszna. Jeśli lubisz, możesz do jabłek, prócz cynamonu, dodać też rodzynki i orzechy. Wypróbuj ten przepis na szarlotkę na kruchym cieście, jak u mamy lub babci!

SKŁADNIKI

  • Ciasto
  • 400 g mąki
  • kostka masła (200 g)
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • bułka tarta do posypania blachy
  •  Nadzienie
  •  duży słoik jabłek prażonych
  • cynamon
  • cukier puder do dekoracji
  • Kruszonka
  • 125 g masła
  • 180 g mąki
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki ciasta mieszaj ze sobą i wyrób ciasto, a następnie włóż je na chwilę do zamrażarki.
  • Wylep ciastem tortownicę - pamiętaj, by ciasto równomiernie ponakłuwać widelcem. Piecz około 10 minut w temperaturze 190 stopni.
  • Przygotuj kruszonkę. Suche składniki wymieszaj widelcem w miseczce, dodaj masło rozpuszczone w mikrofalówce lub rondelku i wszystko wymieszaj ponownie widelcem.
  • Na gorące ciast wyłóż jabłko prażone, posypane cynamonem, posyp wierzch kruszonką i piecz jeszcze 15 minut w temperaturze 190 stopni.
  • Podawaj z lodami - chyba że wolisz posypaną tylko cukrem pudrem.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?

Zobacz naszą galerię na pyszne ciasta z jabłkami

redakcja
więcej