Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście: przepis

materiały prasowe Bracia Urbanek
Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Szarlotka na kruchym cieście to najbardziej tradycyjny rodzaj ciasta z jabłkami
łatwy
30 min
4

Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście najlepiej smakuje jeszcze ciepła, z lodami, choć na zimno też jest przepyszna. Jeśli lubisz, mozesz do jabłek, prócz cynamonu, dodać też rodzynki i orzechy. Wypróbuj ten przepis na szarlotkę na kruchym cieście.

SKŁADNIKI

  • Ciasto
  • 400g mąki
  • kostka masła (200 g)
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • bułka tarta do posypania blachy
  •  Nadzienie
  •  słoiczek jabłek prażonych
  • cynamon
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki ciasta mieszaj ze sobą i wyrób ciasto, a następnie włóż je na chwilę do zamrażarki.
  • Wylep ciastem tortownicę - pamiętaj, by ciasto równomiernie ponakłuwać widelcem. Piecz około 10 minut w temperaturze 190 stopni.
  • Na gorące ciast wyłóż jabłko prażone, posypane cynamonem i piecz jeszcze 15 minut w temperaturze 190 stopni.
  • Po ostygnięciu posyp szarlotke cukrem pudrem.
materiały prasowe Bracia Urbanek