Racuszki z jagodami - przepis na pyszne placuszki z owocami

Agnieszka Morawiak
Racuszki z jagodami
Autor: pixabay.com Pyszne racuszki z jagodową nutą.
łatwy
30 min
4

Na śniadanie w sezonie jagodowym przygotuj racuszki z jagodami. Pyszne, lekkie i szybkie placuszki jagodowe ucieszą każde podniebienie! Sprawdź, jak zrobić racuszki z jagodami - na śniadanie lub na deser.

Bułeczki drożdżowe z jagodami i miodem

Bułeczki z jagodami

Razowe jagodzianki

SKŁADNIKI

  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 150 ml chudego mleka
  • 4 łyżeczki oleju słonecznikowego
  • 100 g czarnych jagód
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 200 g serka śmietankowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder, proszek do pieczenia i wymieszaj. W środku zrób zagłębienie, wlej roztrzepane jajko, roztopione masło i nieco mleka. Wszystko utrzyj na jednolite ciasto, dodając mleko.
  • W piekarniku rozgrzej duży, płaski talerz, a następnie wyłącz piekarnik. Talerz wyłóż czystą ściereczką, by móc trzymać racuchy w cieple.
  • Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię o grubym dnie i posmaruj ją łyżeczką oleju.
  • Aby racuszki były ładne i okrągłe, ciasto nalewaj na patelnię czubkiem łyżki, a nie bokiem. W zależności od wielkości racuszków możesz  smażyć 4 - 6 jednocześnie, zachowaj między nimi tyle wolnego miejsca, by można je było bez trudu przewrócić.
  • Smaż 2 minuty, aż będą prawie ścięte, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Racuchy powinny być przyrumienione od spodu na złoty kolor.
  • Szerokim nożem lub łopatką przewracaj je na drugą stronę i smaż jeszcze 1-2 minuty. Usmażone przełóż na rozgrzany talerz i okryj ściereczką, by nie wystygły podczas smażenia następnych.
  • W miseczce wymieszaj jagody i  miód. Racuszki podawaj na gorąco z jagodowo-miodową masą i serkiem śmietankowym.
Agnieszka Morawiak