Pyszne bułeczki z jagodami - sprawdzony przepis

Pyszne bułeczki z jagodami - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Bułeczki jagodowe można szybko zrobić w domu

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szkoda, że jagód nie można hodować, bo ich sezon jest krótki, a ceny bazarowe wysokie. Co prawda zbieranie jagód samemu jest satysfakcjonujące, ale trzeba znać miejsca, gdzie rosną. Mimo to warto skusić się na drożdżowe bułeczki jagodowe własnej produkcji.

Składniki

  • 3 szklanki mąki

  • 4 jajka

  • 3/4 szklanki mleka

  • 1 łyżka lub 2 dkg świeżych drożdży

  • 20 dkg cukru (niepełna szklanka)

  • ½ łyżeczki soli

  • 4 dkg (2 łyżki) tłuszczu (masło lub tłuszcz do pieczenia typu Kasia)

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 4 łyżki cukru pudru

  • ok. 20 dkg czarnych jagód (1,5 szklanki)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jagody trzeba przebrać, umyć i wysuszyć. Przed nałożeniem na placuszki można je odrobinę posłodzić i posypać cynamonem.

  • Podgrzewamy lekko mleko, dodajemy do niego łyżkę cukru, rozkruszone drożdże oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.

  • Oddzielamy żółtka z 3 jajek, dodajemy sól i ucieramy z cukrem (z miarki cukru pozostawiamy 2 łyżki do posypania jagód). Białka (ze szczyptą soli) miksujemy (ubijamy) na sztywną pianę.

  • W misie przesiewamy mąkę i dodajemy do niej wyrośnięty rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, ubitą pianę i cukier wanilinowy – wszystkie składniki mieszamy.

  • Na koniec dolewamy do masy roztopiony, ciepły tłuszcz. Ciasto wyrabiamy delikatnie, aż wchłonie cały tłuszcz, i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego wałek długości około 50 cm i dzielimy na porcje grubości 2 cm. Kawałki ciasta lekko rozgniatamy palcami lub rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Na każdy placuszek nakładamy 1 łyżeczkę jagód, a brzegi ciasta sklejamy w jeden punkt.

  • Układamy je na blasze (wysmarowanej tłuszczem lub na papierze do pieczenia) miejscem sklejenia na spodzie. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy na kwadrans jeszcze raz do wyrośnięcia. Wstawiamy je potem do piekarnika rozgrzanego do temp. 180-190 st. i pieczemy około 20 minut, aż do ładnego zrumienienia.

  • Po ostygnięciu bułeczki drożdżowe z jagodami posypujemy cukrem pudrem.

Ocena: 0