Razowe jagodzianki - fit przepis na bułeczki jagodami

2021-03-29
Magadalena Cielenga-Wiaterek
Razowe jagodzianki
Autor: Magadalena Cielenga-Wiaterek Przepis na zdrowszą wersję jagodowych słodyczy.
łatwy
45 min
4

Przepis na zdrowsze niż tradycyjne jagodzianki - z razowej mąki, a także zmielonych orzechów laskowych, które dodają bułeczkom charakteru i interesującego smaku. Sprawdź, jak zrobić, podajemy sprawdzony przepis.

Przepis pochodzi z książki "Zielenina na talerzu" Magdaleny Cielengi-Wiaterek (wydawnictwo Druga Strona, Warszawa 2015)

Domowe jagodzianki

Zawijane drożdżówki z jagodami

Bułeczki drożdżowe z jagodami i miodem

SKŁADNIKI

  • 150 g orzechów laskowych (waga bez łupinek)
  • 150 g jasnej mąki orkiszowej
  • 250 g razowej mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • 1 szklanka maślanki lub mleka roślinnego
  • 2 jajka (oznaczone 0 lub 1)
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 100 g nierafinowanego brązowego cukru trzcinowego lub 30 g stewii
  • 1 niewoskowana cytryna, najlepiej ekologiczna
  • 250 g jagód
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • LUKIER:
  • 4 łyżki cukru pudru z ksylitolu lub stewii
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozpuszczamy w letniej maślance lub mleku z 1 łyżką cukru. Odstawiamy, aż zaczną pracować.
  • Cytrynę szorujemy, wyparzamy i ocieramy skórkę.
  • Mąki mieszamy, dosypujemy cukier (zostawiamy 4 łyżki na lukier). Do zaczynu dodajemy olej, lekko rozkłócone jajka, mąki z cukrem lub stewią, po czym wyrabiamy (można hakiem w robocie kuchennym) na gładkie, lekko klejące ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia nakryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość – na około półtorej godziny lub na całą noc do lodówki.
  • Po tym czasie myjemy i delikatnie osuszamy jagody, które mieszamy z pozostałymi 4 łyżkami cukru i 1 łyżką skrobi ziemniaczanej.
  • Przygotowujemy dwie duże, płaskie blachy wyłożone papierem do pieczenia.
  • Ciasto krótko wyrabiamy ponownie i dzielimy na 15 równych części (najlepiej używając wagi). Każdą porcję krótko wyrabiamy, formujemy kuleczkę, którą rozpłaszczamy na dłoni. Nakładamy łyżkę jagód, sklejamy brzegi, a następnie ostrożnie rolujemy łączeniem na dół. Odstawiamy na blachę. Powtarzamy aż do wyczerpania składników. Gdyby ciasto mocno się kleiło, posypujemy mąką dłonie i powierzchnię blatu.
  • Uformowane porcje na jagodzianki odstawiamy na około 20 minut, aż ładnie podrosną, po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy 12–15 minut, aż się zrumienią.
  • Kiedy jagodzianki będą się piekły, przygotowujemy lukier – wyciskamy sok z połowy cytryny i rozrabiamy go z pudrem na gładką masę.
  • Gorące jagodzianki smarujemy pędzelkiem zanurzonym w lukrze.
Magadalena Cielenga-Wiaterek