Próżniak - mega proste i tanie ciasto, które pokochałam od pierwszego kęsa
Dieta wegetariańska
Próżniak to ciasto, które jest w stanie zrobić każdy. Może nie powala urodą, ale jest mega proste, bardzo tanie, a składniki do jego przygotowania zawsze są w domu. Przy tym jest tak smaczne, że pierwszy kęs zdumiewa. A potem możemy się rozpływać w przyjemności jedzenia go, aż do ostatniego kawałka. Ciasto jest puszyste i wilgotne. Pachnie wanilią i młodymi jabłkami. Jest po prostu pyszne.
Zasmakowałam ostatnio w ciastach z jabłkami, tyle że nie są to tradycyjne szarlotki na kruchym cieście (choć te oczywiście też są pyszne), a szybkie ciasta ucierane, do zrobienia w przerwie na reklamy podczas ulubionego serialu. Najpierw uczuciem zapałałam do amerykanki - łatwego ciasta kakaowego z dodatkiem orzechów i jabłek. Polubiłam ją za smak i prostotę. Okazuje się, że nie ją jedną. Próżniaka również darzę coraz większym uczuciem, bo jest jeszcze prostszy w wykonaniu, a rodzina pałaszuje go z ogromnym apetytem. Siła i smak w prostocie.
SKŁADNIKI
- 1 szklana mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżka dżemu ananasowego (lub innego)
- 2-3 kwaskowe jabłka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
- Jajka ubić z cukrem na lekką pianę, dodać olej i konfiturę oraz przesianą mąkę.
- Mieszać, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
- Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta i wymieszać.
- Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki. Piec do suchego patyczka w temperaturze 180 st.C.