Próżniak – banalnie proste i tanie ciasto, które uzależnia od pierwszego kęsa

Ciasto próżniak
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Ciasto próżniak z jabłkami to idealny codzienny deser.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Próżniak to ciasto, które skradnie serce od pierwszego kęsa. Banalnie proste, śmiesznie tanie i złożone z tego, co zwykle mamy w kuchni – a przy tym puszyste, wilgotne i pachnące wanilią oraz młodymi jabłkami. Jego smak uzależnia, a każdy kolejny kawałek sprawia, że trudno przestać.

Zasmakowałam ostatnio w ciastach z jabłkami – ale nie w klasycznych szarlotkach na kruchym cieście (choć te, wiadomo, mają swoje miejsce w sercu), tylko w szybkich, ucieranych wypiekach, które można przygotować dosłownie w przerwie na reklamy ulubionego serialu. Najpierw zachwyciła mnie amerykanka – kakaowe ciasto z jabłkami i orzechami, proste, a przy tym pełne smaku i aromatu. Szybko stało się moim ratunkiem, gdy naszła ochota na coś słodkiego, a czasu było niewiele.

Okazuje się jednak, że na tym moja przygoda się nie kończy. Ostatnio coraz większą sympatią darzę próżniaka – ciasto jeszcze prostsze, jeszcze szybsze, a równie pyszne. Jego siła tkwi w minimalizmie: kilka codziennych składników, parę minut pracy i aromatyczny, puszysty wypiek gotowy do podania. Rodzina pochłania go w okamgnieniu, a ja coraz częściej dochodzę do wniosku, że czasem najprostsze rozwiązania dają najwięcej radości.

SKŁADNIKI

  • 1 szklana mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka dżemu ananasowego (lub innego)
  • 2-3 kwaskowe jabłka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  • Jajka ubić z cukrem na lekką pianę, dodać olej i konfiturę oraz przesianą mąkę.
  • Mieszać, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
  • Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta i wymieszać.
  • Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki. Piec do suchego patyczka w temperaturze 180 st.C.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej