Próżniak - mega proste i tanie ciasto, które pokochałam od pierwszego kęsa

Ciasto próżniak
Autor: Shutterstock Ciasto próżniak z jabłkami to idealny codzienny deser.
łatwy
15 min
8

Próżniak to ciasto, które jest w stanie zrobić każdy. Może nie powala urodą, ale jest mega proste, bardzo tanie, a składniki do jego przygotowania zawsze są w domu. Przy tym jest tak smaczne, że pierwszy kęs zdumiewa. A potem możemy się rozpływać w przyjemności jedzenia go, aż do ostatniego kawałka. Ciasto jest puszyste i wilgotne. Pachnie wanilią i młodymi jabłkami. Jest po prostu pyszne.

Zasmakowałam ostatnio w ciastach z jabłkami, tyle że nie są to tradycyjne szarlotki na kruchym cieście (choć te oczywiście też są pyszne), a szybkie ciasta ucierane, do zrobienia w przerwie na reklamy podczas ulubionego serialu. Najpierw uczuciem zapałałam do amerykanki - łatwego ciasta kakaowego z dodatkiem orzechów i jabłek. Polubiłam ją za smak i prostotę. Okazuje się, że nie ją jedną. Próżniaka również darzę coraz większym uczuciem, bo jest jeszcze prostszy w wykonaniu, a rodzina pałaszuje go z ogromnym apetytem. Siła i smak w prostocie.

SKŁADNIKI

  • 1 szklana mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka dżemu ananasowego (lub innego)
  • 2-3 kwaskowe jabłka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  • Jajka ubić z cukrem na lekką pianę, dodać olej i konfiturę oraz przesianą mąkę.
  • Mieszać, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
  • Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta i wymieszać.
  • Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki. Piec do suchego patyczka w temperaturze 180 st.C.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej