Amerykanka - najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadłam. Wilgotny, puszysty i jędrny placek kakaowy z jabłkami i orzechami
2021-09-07
łatwy
45 min
8
To ciasto po prostu mnie urzekło. Chyba wreszcie znalazłam dla siebie deser idealny. Ciasto amerykanka jest cudownie miękkie i puszyste, a jednocześnie wilgotne i z delikatną strukturą orzechów. Placek jest słodki, ale z orzeźwiająca nutką kwaskowych jabłek i aromatem cynamonu i kakao. A do tego mega łatwy i szybki w przygotowaniu. No cudo po prostu, cudo!
SKŁADNIKI
- 1 kg jabłek
- 1 duża garść wyłuskanych orzechów włoskich
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 szklanki cukru do wypieków
- 4 jajka
- 1 kostka masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w średniej wielkości kostkę, przełożyć do miski i obficie spryskać sokiem z cytryny. Odstawić.
- Przesiać i wymieszać ze sobą suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i cukier wanilinowy. Orzechy grubo posiekać.
- Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na gładką, puszystą, jasną masę. Nadal ucierając dodawać po jednym jajku co minutę.
- Do gotowej masy jajeczno maślanej dodać składniki suche i delikatnie wymieszać łyżką, na koniec oddać jabłka i orzechy.
- Blaszkę posmarować masłem i wysypać kasza manną, przelać do niej ciasto. Piec 1 godzinę w 180 st. C.
Dlaczego warto jeść orzechy?