Prosta szarlotka bez pieczenia. Idealne ciasto, które wyjdzie za każdym razem

2024-03-13
Kinga Goldstein
Prosta szarlotka bez pieczenia. Idealne ciasto, które wyjdzie za każdym razem
Autor: Shutterstock.com Szarlotka bez pieczenia. Idealny deser
łatwy
35 min
8

Dieta wegetariańska

Szarlotka jest jednym z ulubionych ciast Polaków. Połączenie jabłek z pysznym słodkim ciastem zawsze wywołuje falę miłych wspomnień. Nie każdy jest jednak fanem pieczenia. Na szczęście nie każdą szarlotkę trzeba od razu piec. Mamy prosty przepis, który pozwoli zrobić pyszną szarlotkę bez pieczenia. Poradzi sobie z nią każdy.

Co potrzeba do szarlotki bez pieczenia?

Szarlotka bezsprzecznie ma swoje miejsce na podium jeśli chodzi o ulubione ciasta Polaków. Wiele osób twierdzi, że kojarzy im się z domem i już sam jej zapach przywołuje miłe wspomnienia. Niestety, nie każdy z nas ma rękę do wypieków i szarlotkę może co najwyżej zjeść u kogoś bądź kupić w cukierni. Tak się przynajmniej wydaje. Nie każdy wie, ale w prosty sposób można przygotować w domu pyszne ciasto bez konieczności włączania piekarnika. Aby przygotować szarlotkę bez pieczenia, będziemy potrzebować:

  • jabłek prażonych
  • mascarpone z białą czekoladą
  • śmietanki 36%
  • biszkoptów
  • cukry pudru
  • cukru z prawdziwą wanilią
  • opakowania cytrynowej galaretki

Szarlotka bez pieczenia - sposób przygotowania

Aby przygotować pyszną szarlotkę bez pieczenia, najpierw musimy wyłożyć formę 25 x 12 papierem do pieczenia. Na dnie kładziemy podłużne biszkopty. Jeśli ktoś ma ochotę może je namoczyć likierem lub nalewką. Jabłka prażone przekładamy na patelnie i podgrzewamy. Dodajemy do nich galaretkę cytrynową i dobrze mieszamy. Ostawiamy do ostudzenia. Jabłka z galaretką wykładamy na biszkopty i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Teraz można się zabrać za szykowanie kremu. Do miksera wrzucamy serek mascarpone i śmietanę. Stopniowo dodając cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią ubiejamy na sztywny krem. Wykładamy na schłodzone jabłka. Teraz można krem udekorować cynamonem bądź migdałami czy plasterkami jabłek. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W ten sposób przygotujemy pyszną szarlotkę bez pieczenia.

SKŁADNIKI

  • 10 podłużnych biszkoptów
  • Słoik jabłek prażonych
  • Opakowanie galaretki cytrynowej
  • 250 g serka mascarpone z białą czekoladą
  • 300 g śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • Płatki migdałów (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Blachę 25 x 12 wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na dole kładziemy nasze biszkopty.
  • Prażone jabłka podgrzewamy i dodajemy do nich proszek galaretki. 
  • Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
  • Jabłka z galaretką wykładamy na biszkopty.
  • Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • Do miski miksera dodajemy śmietankę i mascarpone. Ubijamy na sztywny krem stopniowo dodając cukier puder i cukier z wanilią.
  • Krem wykładamy na jabłka.
  • Wszystko można opcjonalnie posypać migdałami bądź cynamonem.
  • Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto z jabłek - jak zrobić pyszny strudel jabłkowy
Kinga Goldstein