Placki z kardamonem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Placki z kardamonem i oczywiście czekoladą to nieco odmieniona propozycja na śniadanie. Warto czasami poeksperymentować i urozmaicić swoje menu. Zdecydowanie polecane również osobom na diecie bezglutenowej.
SKŁADNIKI
- 2 banany
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 100 g mąki gryczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta kardamonu
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- olej do smażenia
- do dekoracji: syrop klonowy, owoce jagodowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę posiekać. Siemię lniane zmielić w młynku i wymieszać z 6 łyżkami wody.
- Banany rozgnieść widelcem w dużej misce, dodać siemię lniane z wodą i mleko.
- Całość wymieszać na dość gładką masę.
- Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i kardamonem, wszystko starannie wymieszać.
- Na koniec do przygotowanej masy wmieszać posiekaną czekoladę. Rozgrzać olej na patelni, nakładać łyżką porcje ciasta.
- Smażyć z obu stron na złoto. Podawać z owocami, polane syropem klonowym.
- Przepis pochodzi z książki „CZEKOLADA”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby