Owoce układam w formie i zalewam tą masą. Ten obłędny deser zawsze się sprawdza

owocowy galaretkowiec
Autor: Shutterstock Weź kolorowe owoce i te produkty. W kilka minut zrobisz najlepszy letni deser.
łatwy
30 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Owocowy galaretkowiec jest pyszny i efektowny. Idealnie sprawdzi się na deser podczas upalnego lata. Wbrew pozorom przygotowanie tego wyśmienitego ciasta bez pieczenia jest łatwe i szybkie. Z tym sprawdzonym przepisem uda się już za pierwszym razem i szybko stanie się letnim hitem. Oto prosty przepis na najlepszy deser na upały, czyli kolorowy owocowy galaretkowiec.

Jakie owoce do galaretkowca?

Pyszny i orzeźwiający galaretkowiec przygotowany według tego przepisu wzbogacony jest różnymi owocami. Z mleczną masą pysznie połączyły się truskawki, pomarańcze, mango i kiwi. Dzięki dodatkowi tych smakowitych i kolorowych owoców deser smakuje obłędnie.

Do galaretkowca można wykorzystać także inne owoce. Sprawdzą się maliny, borówki, brzoskwinie czy wiśnie. Owoce należy dobierać tak, aby ciasto było kolorowe.

Jak zrobić owocowy galaretkowiec?

Przepis na to wyborne ciasto na zimno nie jest skomplikowany. Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a wyjdzie za pierwszym razem i zachwyci nie tylko smakiem, ale i apetycznym wyglądem. Warto pamiętać, że kiwi i mango zawierają enzymy, które hamują tężenie żelatyny. Dlatego owoce te należy pokroić i sparzyć wrzątkiem. Ten prosty zabieg sprawi, że masa mleczne idealnie się zetnie.

Jak więc zrobić pyszny domowy galaretkowiec z owocami? Przygotowanie jest nie tylko proste, ale i szybkie. Zanim deser trafi na stół, powinien spędzić w lodówce przynajmniej trzy godziny. Przez ten czas masa się zetnie.

  • 1. krok – sparzenie wrzątkiem pokrojonego mango i kiwi
  • 2. krok – pokrojenie pozostałych owoców
  • 3. krok – przygotowanie masy mlecznej
  • 4. krok – przełożenie owoców do formy i wlanie masy mlecznej
  • 5. krok – schłodzenie owocowego galaretkowca w lodówce

Jak podawać owocowy galaretkowiec?

Obłędny deser z masy mlecznej i kolorowych owoców to świetny patent na coś słodkiego na upały. Idealnie orzeźwia i chłodzi, kiedy temperatury sięgają zenitu. W lecie nie brakuje owoców, więc warto wykorzystać je do zrobienia domowego galaretkowca. To ciasto na zimno znakomicie sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie. Można serwować je na różne okazje jak urodziny, imieniny czy inne okolicznościowe przyjęcia. Owocowy galaretkowiec zrobi wrażenie wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwyci smakiem.

SKŁADNIKI

  • 2 pomarańcze
  • 2 kiwi
  • 1 mango
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany
  • 100 g truskawek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki żelatyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiwi i mango obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się enzymów hamujących tężenie żelatyny. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Pomarańcze obrać i pokroić w kostkę. Truskawki pokroić w plasterki, usuwając szypułki.
  • Owoce przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą.
  • Do rondelka wlać wodę i wsypać cukier oraz żelatynę. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się połączą.
  • Wlać mleko i śmietanę. Wymieszać i zagotować. Gotować 2 minuty. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego stężenia.
  • Masę przelać do formy z owocami. Wyrównać i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
  • Podawać na deser na różne okazje lub bez okazji.
Beszamel - owoce mało znane
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej