Marzenie w jesiennym klimacie. To ciasto sprawdzi się idealnie

Marzenie w jesiennym klimacie. To ciasto sprawdzi się idealnie
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
12

Dieta wegetariańska

Było ananasowe, a teraz czas na pekanowe. Przepyszne ciasto do góry nogami zachwyci każdego, który sięgnie po kawałek tej rozkoszy. Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować ten deser. Zanurz się w smaku, który zostanie z tobą na długi, długi czas.

Ciasto, jakiego jeszcze nie jadłeś. Kwintesencja jesieni

To nie jest kolejne, zwykłe ciasto z orzechami. To idealne połączanie miękkiego ciasta z chrupiącymi orzechami i słodkim karmelem. Jest proste w przygotowaniu, a smakuje niesamowicie. Jest to wariacja popularnego ciasta ananasowego do góry nogami, które ciszy się ogromną popularnością w Ameryce.

Tym razem jednak zamiast po ananasa, sięgamy po przepyszne orzechy. Przygotowanie ciasta w ten sposób sprawia, że karmelowa warstwa idealnie spływa po naszym cieście sprawiając, że jest ono niesamowicie smaczne.

Połączenie smaków i tekstur. Zanurz się w tym cieście

To ciasto świetnie łączy w sobie tekstury. Maślane, wilgotne i miękkie ciasto do pary z chrupiącymi orzechami i klejącym się karmelem to prawdziwa gratka dla każdego, kto ma ząb na coś słodkiego. To ciasto wręcz pachnie jesienią łącząc karmel, orzechy, wanilię i odrobinę cynamonu.

Jeśli chcemy możemy posypać nasze ciasto po odwróceniu odrobiną soli morskiej. Dzięki temu nasz karmel wyniesie się na całkowicie nowy poziom i będzie zachwycać jeszcze bardziej. Tego ciasta naprawdę warto wypróbować.

SKŁADNIKI

  • Na warstwę pekanową:
  • 100 g masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 200 g orzechów pekan
  • szczypta soli
  • Na ciasto:
  • 120 g masła
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 180 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 ml mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczynamy od przygotowania warstwy pekanowej.
  • W rondelku rozpuszczamy masło.
  • Dodajemy cukier, miód i sól.
  • Gotujemy, aż powstanie karmel.
  • Wylewam go na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
  • Równomiernie układamy na nim pokrojone orzechy pekan.
  • Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  • Dodajemy jajka i wanilię.
  • Miksujemy do połączenia składników.
  • W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • Dodajemy do masy maślanej.
  • Dolewamy mleko.
  • Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
  • Ciasto przekładamy na warstwę pekanową.
  • Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
  • Po wyjęciu, odczekujemy kilka minut.
  • Ciasto przykrywamy talerzem i ostrożnie odwracamy.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej