Marzenie w jesiennym klimacie. To ciasto sprawdzi się idealnie

Dieta wegetariańska
Było ananasowe, a teraz czas na pekanowe. Przepyszne ciasto do góry nogami zachwyci każdego, który sięgnie po kawałek tej rozkoszy. Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować ten deser. Zanurz się w smaku, który zostanie z tobą na długi, długi czas.
Ciasto, jakiego jeszcze nie jadłeś. Kwintesencja jesieni
To nie jest kolejne, zwykłe ciasto z orzechami. To idealne połączanie miękkiego ciasta z chrupiącymi orzechami i słodkim karmelem. Jest proste w przygotowaniu, a smakuje niesamowicie. Jest to wariacja popularnego ciasta ananasowego do góry nogami, które ciszy się ogromną popularnością w Ameryce.
Tym razem jednak zamiast po ananasa, sięgamy po przepyszne orzechy. Przygotowanie ciasta w ten sposób sprawia, że karmelowa warstwa idealnie spływa po naszym cieście sprawiając, że jest ono niesamowicie smaczne.
Połączenie smaków i tekstur. Zanurz się w tym cieście
To ciasto świetnie łączy w sobie tekstury. Maślane, wilgotne i miękkie ciasto do pary z chrupiącymi orzechami i klejącym się karmelem to prawdziwa gratka dla każdego, kto ma ząb na coś słodkiego. To ciasto wręcz pachnie jesienią łącząc karmel, orzechy, wanilię i odrobinę cynamonu.
Jeśli chcemy możemy posypać nasze ciasto po odwróceniu odrobiną soli morskiej. Dzięki temu nasz karmel wyniesie się na całkowicie nowy poziom i będzie zachwycać jeszcze bardziej. Tego ciasta naprawdę warto wypróbować.
SKŁADNIKI
- Na warstwę pekanową:
- 100 g masła
- 150 g brązowego cukru
- 3 łyżki miodu
- 200 g orzechów pekan
- szczypta soli
- Na ciasto:
- 120 g masła
- 120 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 180 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 ml mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od przygotowania warstwy pekanowej.
- W rondelku rozpuszczamy masło.
- Dodajemy cukier, miód i sól.
- Gotujemy, aż powstanie karmel.
- Wylewam go na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
- Równomiernie układamy na nim pokrojone orzechy pekan.
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy jajka i wanilię.
- Miksujemy do połączenia składników.
- W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Dodajemy do masy maślanej.
- Dolewamy mleko.
- Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
- Ciasto przekładamy na warstwę pekanową.
- Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
- Po wyjęciu, odczekujemy kilka minut.
- Ciasto przykrywamy talerzem i ostrożnie odwracamy.