Lekka tarta z truskawkami: sprawdzony przepis na tartę truskawkową
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Tarta z truskawkami będzie doskonałym deserem na letnie przyjęcia. Jest dość lekka, bo jej nadzienie stanowią owoce i galaretka. Jednak osoby na diecie powinny zrezygnować z bitej śmietany. Sprawdź przepis na pyszną tartę truskawkową!
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, masła, cukru pudru i cukru waniliowego, żółtka, soli i ewentualnie 2-3 łyżek mleka zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
- Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce, by zgęstniała, nie stężała.
- Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na placek o średnicy większej o 4 cm niż forma do tarty. Formę smarujemy masłem i układamy w niej ciasto, przylepiając do pofalowanych boków. Powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem.
- Ciasto wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C.
- Po wyjęciu studzimy i polewamy cienką warstwą tężejącej galaretki. Wkładamy do lodówki na 10 minut.
- Gdy galaretka zastygnie, układamy na niej umyte, osuszone truskawki i zalewamy pozostałą galaretką. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Tartę można przybrać bitą śmietaną.