Kruchy placek ze śliwkami: dobry przepis

Kruchy placek ze śliwkami: dobry przepis
Autor: Shutterstock Kruchy placek ze śliwkami to idealny deser na jesienne dni
łatwy
45 min
4

Podajemy przepis na najpyszniejszy kruchy placek ze śliwkami. Jest smaczny, tani i prosty do zrobienia. Ma jeden minus: zdecydowanie za szybko znika z talerza!

SKŁADNIKI

  • pół kilograma mąki pszennej krupczatki
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub masła roślinnego
  • pół szklanki cukru, najlepiej brązowego, trzcinowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany osiemnastki
  • pół kilograma śliwek węgierek
  • 5 łyżek mielonych migdałów
  • 5-6 łyżek zmielonego na puder brązowego cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na stolnicę przesiać mąkę razem z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier, żółtka i gęstą śmietanę.
  • Składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, ulepić kulę i włożyć do lodówki w celu schłodzenia.
  • Przygotować śliwki. Opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na polówki i usunąć pestki.
  • Wymieszać z mielonymi migdałami i cukrem pudrem.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Ciasto rozwałkować pozostawiając jedną trzecią na wierzch.
  • Plackiem wyłożyć spód formy. Na surowym cieście ułożyć śliwki.
  • Zetrzeć na tarce, na śliwki, resztę ciasta.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut, następnie podnieść temperaturę do 190 stopni C i piec przez kolejne 15 minut lub do czasu, aż ciasto lekko się zarumieni.
  • Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Magda Kazimierczuk
więcej