Kruchy placek ze śliwkami: dobry przepis
2022-08-31
łatwy
45 min
4
Podajemy przepis na najpyszniejszy kruchy placek ze śliwkami. Jest smaczny, tani i prosty do zrobienia. Ma jeden minus: zdecydowanie za szybko znika z talerza!
SKŁADNIKI
- pół kilograma mąki pszennej krupczatki
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub masła roślinnego
- pół szklanki cukru, najlepiej brązowego, trzcinowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany osiemnastki
- pół kilograma śliwek węgierek
- 5 łyżek mielonych migdałów
- 5-6 łyżek zmielonego na puder brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na stolnicę przesiać mąkę razem z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier, żółtka i gęstą śmietanę.
- Składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, ulepić kulę i włożyć do lodówki w celu schłodzenia.
- Przygotować śliwki. Opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na polówki i usunąć pestki.
- Wymieszać z mielonymi migdałami i cukrem pudrem.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Ciasto rozwałkować pozostawiając jedną trzecią na wierzch.
- Plackiem wyłożyć spód formy. Na surowym cieście ułożyć śliwki.
- Zetrzeć na tarce, na śliwki, resztę ciasta.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut, następnie podnieść temperaturę do 190 stopni C i piec przez kolejne 15 minut lub do czasu, aż ciasto lekko się zarumieni.
- Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dlaczego warto jeść śliwki?