Kruchy placek z borówkami i kruszonką: łatwy przepis na fenomenalny deser
Kruchy placek z borówkami amerykańskimi i kruszonką to fenomenalny deser. Łatwy w przygotowaniu, pyszny i do tego pięknie się prezentuje. Tajemnica uzależniającego smaku placka z borówkami tkwi w dodatku cytryny, które świetnie podkreśla smak owoców. Polecam, bo z doświadczenia wiem, że ciasto z borówką amerykańską i kruszonką znika z talerzy w oka mgnieniu!
Wskazówki jak zrobić kruche ciasto
Kruche ciasto swoją kruchość zawdzięcza mieszaninie mąki, cukru i tłuszczu. Pod wpływem temperatury masło rozpuszcza się i zapieka słodkie okruchy. Żeby jednak to osiągnąć należy miksować zimne masło z pozostałymi składnikami.
Więcej o sekretach przygotowania kruchego ciasta znajdziesz w artykule: Tajemnica idealnego ciasta kruchego. Jak zrobić najlepsze ciasto kruche? [WIDEO]
Jeśli lubisz wypieki z borówką amerykańską polecam przepisy opracowane przez redaktorki serwisu Beszamel.pl:
Borówka amerykańska: przepis na tartę z borówkami
Jagodzianki z borówką amerykańską
Ciasto jogurtowe z borówkami: przepis na ciasto bez tłuszczu z owocami
Łatwy sernik z borówkami amerykańskimi i kruszonką
Warto również zamknąć smak owoców borówki amerykańskiej na zimę, polecam: Dżem z borówki amerykańskiej
Borówkę amerykańską można mrozić w ten sam sposób, co jagodę.
SKŁADNIKI
- Na kruche ciasto:
- 100 g masła lub margaryny o smaku masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki mąki
- 1 cytryna, tylko starta skórka
- Na nadzienie borówkowe:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cytryna, tylko wyciśnięty sok
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki śmietany 18% tłuszczu
- 250 g borówek amerykańskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę o wymiarach około 20x20 cm posmarować masłem lub margaryną. Odstawić.
- W malakserze zmiksować zimne masło z dwoma rodzajami cukru. Dodać wanilię, sól i skórkę z cytryny, wymieszać dobrze. Dodać mąkę i miksować do otrzymania kuli ciasta.
- Podzielić ciasto na dwie porcje: 2/3 i 1/3 ciasta. Mniejszą porcję ciasta schować do lodówki.
- Większą porcję ciasta przełożyć do formy i wylepić ciastem dno foremki. Wstawić formę do rozgrzanego piekarniki i piec 15-18 minut.
- W czasie gdy piecze się się spód placka, przygotować borówkowe nadzienie.
- W rondelku zmiksować jajka i cukier. Dodać sok z cytryny i ponownie miksować. Rondelek postawić na małym ogniu i dodać masło. Podgrzewać, mieszając, aż do zgęstnienia masy. Zazwyczaj zajmuje to od 6 do 8 minut.
- Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać. Do masy dodać 3/4 borówek i wymieszać.
- Wyjąć gorący spód i wylać na niego przygotowaną masę.
- Na wierzchu rozłożyć pozostałe borówki i posypać startym ciastem schłodzonym w lodówce.
- Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut lub do chwili, gdy wierzch się zrumieni.
- Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem pokroić na kwadraty.