Kradnie serca i wypełnia dom niesamowitym aromatem. Ten deser to niebo w gębie

Dieta wegetariańska
Strudel nie tylko jabłkowy. Wypróbuj ten przepis na aromatyczny, korzenny i wręcz perfekcyjny na jesień strudel, który rozkocha w sobie każdego. Wystarczy kilka prostych składników, by móc rozkoszować się niesamowitym przysmakiem. Nie ma na co czekać!
Zamiast jabłkowego - wypróbuj gruszkowy strudel!
Choć strudel zazwyczaj kojarzy się z jabłkami, tym razem jednak sięgamy po przepyszne, słodkie i pełne smaku gruszki. To idealne połączenie prostoty domowych wypieków z elegancją, która zachwyci niejednego. Nasz strudel z gruszkami wychodzi nieco delikatniejsze niż jabłkowy, ale wciąż niesamowicie pyszny.
Ciasto na strudel powinno być "im cieńsze, tym lepsze". Rozciągamy je więc tak mocno, jak tylko się da, uważając jednak, by go przy okazji nie porwać. Niegdyś gospodynie chełpiły się umiejętnością rozciągania ciasta "tak cienko, żeby przez nie czytać gazetę".
Gruszkowy zawrót głowy. Tego trzeba spróbować
Do naszego ciasta najlepiej wybrać gruszki dojrzałe, ale nie zbyt miękkie. Trzeba uważać, by nie rozpasły się podczas pieczenia na papkę - bo przecież nie o to w strudlu chodzi. Dlatego warto zwrócić uwagę, po które gruszki sięgamy podczas zakupów.
Nasze ciasto pachnie niesamowicie, smakuje obłędnie i prezentuje się nieziemsko. Jest to jeden z tych deserów, przy których nie trzeba dużo, a wyglądają jak z najlepszej cukierni. Jeśli więc mamy ochotę na coś słodkiego, ten przepis jest wart wypróbowania.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- ok. 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka octu
- Nadzienie:
- 4 gruszki
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g rodzynek
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka bułki tartej
- 20 g masła
- sok z 0,5 cytryny
- Dodatkowo:
- 30 g roztopionego masła
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy mąkę, sól, olej i ciepłą wodę.
- Zagniatamy na gładkie ciasto.
- Formujemy kulkę i odstawiamy na około 30 minut.
- Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.
- Skraplamy sokiem z cytryny.
- Dodajemy cukier, cynamon, rodzynki i orzechy.
- Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy bułkę tartą.
- Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy.
- Na jednej połowie rozkładamy bułkę tartą a na niej nadzienie.
- Ciasto zwijamy w ciasny rulon.
- Strudel przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Smakujemy roztopionym masłem.
- Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach.
- Lekko studzimy i posypujemy cukrem pudrem.