Gruszki marynowane w occie: jak zrobić pikle z gruszek?

2021-09-08
gruszki_na_zime_jak_zrobic.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Do marynowania najlepiej użyć twardszych odmian gruszek
średni
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pikle z gruszek są znakomitym dodatkiem do mięs. Sprawdź, jak łatwo i szybko możesz zrobić gruszki marynowane z dodatkiem goździków i cynamonu. To świetny dodatek do wędlin i mięs i aromatyczna przekąska.

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg twardych dojrzałych gruszek
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 łyżka goździków
  • kawałek kory cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początku gruszki obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
  • Obrane owoce trzeba włożyć do wody zakwaszonej octem, aby nie ściemniały. Resztę składników wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut.
  • Następnie gruszki wkładamy do zalewy i gotujemy przez 5-10 minut na małym ogniem. Trzeba tylko uważać, żeby nie rozgotować gruszek.
  • Po tym czasie wyjmujemy gruszki i układamy w słoikach. Zalewę należy przecedzić i ponownie zagotować.
  • Przyprawy z zalewy rozkładamy po równo do słoików. Gruszki zalewamy gotującą się zalewą, następnie zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
  • Tak przygotowane gruszki są już dobre do spróbowania po kilku dniach.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?