Strudel wiedeński: przepis
2021-03-29
średni
60 min
4
Strudel wiedeński z jabłkami i suszonymi śliwkami to dobry sposób na wprowadzenie błonnika do naszej diety. Pektyny (błonnik rozpuszczalny w wodzie) zawarte w jabłkach oczyszczają przewód pokarmowy z cholesterolu i toksyn. Błonnik z kwasami owocowymi zapobiega próchnicy, bo hamuje rozwój bakterii w ustach. Pomaga przy biegunce, a przy zaparciach rozrzedza stolec i poprawia ruchy robaczkowe jelit. Pektyny z jabłek są cenne dla osób z cukrzycą - obniżają poziom cukru we krwi. Strudel wiedeński najlepiej smakuje podany na ciepło, z lodami waniliowymi.
SKŁADNIKI
- kilogram jabłek,
- 250 g suszonych śliwek,
- szklanka mąki,
- 60 g orzeszków pistacjowych,
- jajko,
- cytryna,
- 5 łyżek masła,
- 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka cukru pudru,
- litr lodów waniliowych,
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, jajko, sól i trzy łyżki letniej wody wyrobić mikserem, a potem rękami na jednolite ciasto. Przełożyć na talerz, posmarować odrobiną stopionego tłuszczu, przykryć miską i odstawić na godzinę.
- Jabłka obrać, pokroić w plasterki, pokropić sokiem z cytryny.
- Śliwki pokroić na ćwiartki.
- Łyżkę orzeszków pistacjowych odłożyć, a resztę razem ze śliwkami i cukrem wymieszać z jabłkami.
- Ciasto rozwałkować na cienki placek na posypanej mąką ściereczce. Delikatnie rozciągnąć, by było równe i jak najcieńsze.
- Posmarować odrobiną tłuszczu, posypać bułką tartą i rozłożyć na nim owoce.
- Uformować roladę.
- Położyć ją na wysmarowanej blasze i też posmarować masłem. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 45 minut.
- Po upieczeniu posypać orzeszkami pistacjowymi. Podawać na ciepło z lodami.