Strudel wiedeński: przepis

2021-03-29
Strudel wiedeński
Autor: Mariusz Bykowski Strudel wiedeński to jedno z najbardziej smakowitych ciast z owocami.
średni
60 min
4

Strudel wiedeński z jabłkami i suszonymi śliwkami to dobry sposób na wprowadzenie błonnika do naszej diety. Pektyny (błonnik rozpuszczalny w wodzie) zawarte w jabłkach oczyszczają przewód pokarmowy z cholesterolu i toksyn. Błonnik z kwasami owocowymi zapobiega próchnicy, bo hamuje rozwój bakterii w ustach. Pomaga przy biegunce, a przy zaparciach rozrzedza stolec i poprawia ruchy robaczkowe jelit. Pektyny z jabłek są cenne dla osób z cukrzycą - obniżają poziom cukru we krwi. Strudel wiedeński najlepiej smakuje podany na ciepło, z lodami waniliowymi.

SKŁADNIKI

  • kilogram jabłek,
  • 250 g suszonych śliwek,
  • szklanka mąki,
  • 60 g orzeszków pistacjowych,
  • jajko,
  • cytryna,
  • 5 łyżek masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka cukru pudru,
  • litr lodów waniliowych,
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, jajko, sól i trzy łyżki letniej wody wyrobić mikserem, a potem rękami na jednolite ciasto. Przełożyć na talerz, posmarować odrobiną stopionego tłuszczu, przykryć miską i odstawić na godzinę.
  • Jabłka obrać, pokroić w plasterki, pokropić sokiem z cytryny.
  • Śliwki pokroić na ćwiartki.
  • Łyżkę orzeszków pistacjowych odłożyć, a resztę razem ze śliwkami i cukrem wymieszać z jabłkami.
  • Ciasto rozwałkować na cienki placek na posypanej mąką ściereczce. Delikatnie rozciągnąć, by było równe i jak najcieńsze.
  • Posmarować odrobiną tłuszczu, posypać bułką tartą i rozłożyć na nim owoce.
  • Uformować roladę.
  • Położyć ją na wysmarowanej blasze i też posmarować masłem. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 45 minut.
  • Po upieczeniu posypać orzeszkami pistacjowymi. Podawać na ciepło z lodami.