Kokosowe ciasto z morelami. Wyborny deser z owocami na każdą okazję

kokosowe ciasto z morelami
Autor: Shutterstock Kokosowe ciasto z morelami to zachwycający deser z owocami sezonowymi.
łatwy
60 min
12

Dieta wegetariańska

Morele to pyszne i pełne dobroczynnych składników odżywczych owoce, na które sezon właśnie jest w pełni. Warto z niego skorzystać i upiec wyborne ciasto kokosowe z morelami. Jest banalnie proste i niesamowicie pyszne. Słodkie morele doskonale komponują się z wiórkami kokosowymi, a charakteru nadaje skórka cytrynowa. Oto sprawdzony przepis na kokosowe ciasto z morelami, które zachwyca.

Kokosowe ciasto z morelami – składniki

Lista składników, które wykorzystuje się do upieczenia tego pysznego ciasta z dodatkiem moreli i kokosa, nie jest długa. Wszystkie produkty są łatwo dostępne. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami, dlatego dobrze piec je podczas sezonu na morele. Poza nim można użyć moreli w syropie. To pyszne ciasto robi się z mąki pszennej, masła, jogurtu greckiego, cukru, jajek, proszku do pieczenia, wiórków kokosowych, otartej skórki z cytryny oraz moreli. Wszystkie składniki do ciasta z morelami powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego niektóre należy wcześniej wyjąć z lodówki.

Jak zrobić kokosowe ciasto z morelami?

Przepis na słodkie ciasto kokosowe ze świeżymi morelami jest prosty. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i można podzielić je na kilka etapów:

  • 1. etap – wymieszanie składników suchych, czyli mąki pszennej, proszku do pieczenia i wiórków kokosowych
  • 2. etap – utarcie masła z cukrem i zmiksowanie z jajkami
  • 3. etap – połączenie składników mokrych i suchych
  • 4. etap – przelanie ciasta do formy i ułożenie na wierzchu moreli
  • 5. etap – upieczenie i ostudzenie ciasta z owocami

Kiedy podawać kokosowe ciasto z morelami?

Wyborne ciasto z dodatkiem świeżych moreli to przepis na uniwersalny letni deser. Świetnie smakuje po rodzinnym obiedzie i jest doskonałym słodkim wypiekiem na różne uroczystości. Sprawdzi się zamiast tortu i uświetni spotkanie z przyjaciółmi. Kokosowe ciasto z morelami pysznie smakuje podane w towarzystwie kawy lub herbaty. Po upieczeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub delikatnie udekorować cytrynowym lukrem.

SKŁADNIKI

  • 600 g moreli
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 170 g cukru
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 3 duże jajka
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.
  • Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czasu ucierając, dodawać po jednym jajku i skórkę otartą z cytryny.
  • Wsypać połowę mąki z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Wlać połowę jogurtu greckiego. Wymieszać.
  • Wsypać pozostałe suche składniki i wlać drugą połowę jogurtu. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ułożyć na nim przekrojone na połówki i pozbawione pestek morele.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Przed podaniem udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
  • Podawać na deser.
Beszamel - Dlaczego warto jeść morele?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej