Kokosowe ciasto z morelami. Wyborny deser z owocami na każdą okazję
Dieta wegetariańska
Morele to pyszne i pełne dobroczynnych składników odżywczych owoce, na które sezon właśnie jest w pełni. Warto z niego skorzystać i upiec wyborne ciasto kokosowe z morelami. Jest banalnie proste i niesamowicie pyszne. Słodkie morele doskonale komponują się z wiórkami kokosowymi, a charakteru nadaje skórka cytrynowa. Oto sprawdzony przepis na kokosowe ciasto z morelami, które zachwyca.
Kokosowe ciasto z morelami – składniki
Lista składników, które wykorzystuje się do upieczenia tego pysznego ciasta z dodatkiem moreli i kokosa, nie jest długa. Wszystkie produkty są łatwo dostępne. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami, dlatego dobrze piec je podczas sezonu na morele. Poza nim można użyć moreli w syropie. To pyszne ciasto robi się z mąki pszennej, masła, jogurtu greckiego, cukru, jajek, proszku do pieczenia, wiórków kokosowych, otartej skórki z cytryny oraz moreli. Wszystkie składniki do ciasta z morelami powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego niektóre należy wcześniej wyjąć z lodówki.
Jak zrobić kokosowe ciasto z morelami?
Przepis na słodkie ciasto kokosowe ze świeżymi morelami jest prosty. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i można podzielić je na kilka etapów:
- 1. etap – wymieszanie składników suchych, czyli mąki pszennej, proszku do pieczenia i wiórków kokosowych
- 2. etap – utarcie masła z cukrem i zmiksowanie z jajkami
- 3. etap – połączenie składników mokrych i suchych
- 4. etap – przelanie ciasta do formy i ułożenie na wierzchu moreli
- 5. etap – upieczenie i ostudzenie ciasta z owocami
Kiedy podawać kokosowe ciasto z morelami?
Wyborne ciasto z dodatkiem świeżych moreli to przepis na uniwersalny letni deser. Świetnie smakuje po rodzinnym obiedzie i jest doskonałym słodkim wypiekiem na różne uroczystości. Sprawdzi się zamiast tortu i uświetni spotkanie z przyjaciółmi. Kokosowe ciasto z morelami pysznie smakuje podane w towarzystwie kawy lub herbaty. Po upieczeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub delikatnie udekorować cytrynowym lukrem.
SKŁADNIKI
- 600 g moreli
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 200 g masła
- 200 g jogurtu greckiego
- 170 g cukru
- 120 g wiórków kokosowych
- 3 duże jajka
- skórka otarta z cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.
- Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czasu ucierając, dodawać po jednym jajku i skórkę otartą z cytryny.
- Wsypać połowę mąki z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Wlać połowę jogurtu greckiego. Wymieszać.
- Wsypać pozostałe suche składniki i wlać drugą połowę jogurtu. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ułożyć na nim przekrojone na połówki i pozbawione pestek morele.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przed podaniem udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
- Podawać na deser.