Ekspresowe ciasto czekoladowe. Idealne na deser i do kawy

ekspresowe ciasto czekoladowe
Autor: Shutterstock Ekspresowe ciasto czekoladowe to wyśmienity deser na każdą okazję.
łatwy
5 min
8

Dieta wegetariańska

Ciasta czekoladowe są pyszne i pasują na każdą okazję. Dzięki temu łatwemu przepisowi upieczecie doskonałe ciasto o smaku czekolady, które zachwyci każdy kubek smakowy. Upieczone według tego sprawdzonego przepisu ciasto czekoladowe rozpływa się w ustach. Przygotowanie trwa dosłownie pięć minut, a wrażenia smakowe pozostają w pamięci o wiele dłużej. Oto przepis na ekspresowe ciasto czekoladowe.

Ekspresowe ciasto czekoladowe – składniki

Pyszne i mega czekoladowe ciasto, które robi się w pięć minut, składa się z prostych i łatwo dostępnych produktów. Lista składników jest krótka. Wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok, dlatego ciasto czekoladowe można piec bez względu na okazję czy pogodę za oknem.

Do upieczenia wyśmienitego ekspresowego ciasta czekoladowego potrzebne są takie składniki jak:

Jak zrobić ekspresowe ciasto czekoladowe?

Jeżeli lubicie ciasta o smaku czekolady, ten przepis na pewno przypadnie wam do smaku. Przygotowanie ciasta nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu. Składniki należy połączyć w odpowiedniej kolejności, przelać do formy i upiec.

Przepis na ekspresowe ciasto czekoladowe został podzielony na poszczególne kroki:

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – wymieszanie składników mokrych
  • 3. krok – połączenie składników mokrych i suchych w jednolite ciasto
  • 4. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie go w piekarniku
  • 5. krok – udekorowanie ciasta polewą czekoladową

Jak upiec ekspresowe ciasto czekoladowe?

Obłędnie czekoladowe ciasto przygotowane według tego sprawdzonego przepisu piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej rozgrzać do 180 stopni C i wstawić formę do gorącego pieca. Ciasto o smaku czekolady piecze się przez 45 minut. Warto sprawdzić, czy się upiekło za pomocą patyczka. Jeżeli będzie suchy, ciasto jest gotowe. Jeżeli na patyczku pozostaną resztki ciasta, należy dopiekać je jeszcze kilka minut.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę. Wsypać cukier, kakao i proszek do pieczenia oraz sodę. Wymieszać.
  • Wbić jajka i dodać dżem z czarnej porzeczki. Wlać olej i mleko. Dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować polewę. Śmietankę przelać do rondelka i dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką.
  • Ciasto udekorować polewą czekoladową.
  • Podawać na deser.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
więcej