Clafoutis - błyskawiczne ciasto z czereśniami na ciepło

2021-03-29
Clafoutis - błyskawiczne ciasto z czereśniami na ciepło
Autor: Shutterstock Clafoutis to pyszne ciasto, często przygotowywane z czereśniami
łatwy
30 min
4

Clafoutis z czereśniami to popularne we Francji błyskawiczne ciasto z owocami podawane na ciepło. Clafoutis przypomina nieco lekkie ciasto naleśnikowe, które w połączeniu z czereśniami zamienia się w eksplozję smaku i aromatu lata w rozkwicie. 

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg czereśni
  • 6 łyżek mąki
  • 10 dag cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • sól
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce wydryluj.
  • Zmiksuj mąkę, zimne mleko, jajka, cukier ze szczyptą soli.
  • Ciasto odstaw na 30 minut. Podobnie, jak w przypadku ciasta naleśnikowego, należy pozwolić zadziałać naturze.
  • Żaroodporną formę posmaruj masłem, nałóż owoce, zalej je ciastem.
  • Piecz 30 minut w temp. 180°C. Najlepiej podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem.