Clafoutis - błyskawiczne ciasto z czereśniami na ciepło
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Clafoutis z czereśniami to popularne we Francji błyskawiczne ciasto z owocami podawane na ciepło. Clafoutis przypomina nieco lekkie ciasto naleśnikowe, które w połączeniu z czereśniami zamienia się w eksplozję smaku i aromatu lata w rozkwicie.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg czereśni
- 6 łyżek mąki
- 10 dag cukru
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- łyżka masła
- sól
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce wydryluj.
- Zmiksuj mąkę, zimne mleko, jajka, cukier ze szczyptą soli.
- Ciasto odstaw na 30 minut. Podobnie, jak w przypadku ciasta naleśnikowego, należy pozwolić zadziałać naturze.
- Żaroodporną formę posmaruj masłem, nałóż owoce, zalej je ciastem.
- Piecz 30 minut w temp. 180°C. Najlepiej podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem.