Ciasto z winogronami, czyli włoska Schiacciata con l'uva

Schicciata con l'uva to ciasto z ciemnymi winogronami - włoska specjalność. Ciasto z winogronami przygotowuje się tylko jesienią, w okresie winobrania. Wtedy piecze go każda gospodyni i każda piekarnia. Cudowne połączenie aromatu winogron i rozmarynu wypełnia kuchnie i sklepy. Warto wypróbować ten przepis, tym bardziej, że w naszych sklepach można kupić ciemne winogrona bez pestek. To ciasto drożdżowe przygotowane bez jajek, trochę w typie ciasta na pizzę.
Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]
Wypróbuj inne winogronowe przepisy
Kompot z winogron ogrodowych: przetwory z winogron
Winogrona: sok z czarnych winogron na zimę [przepis]
Jak zrobić wino z polskich winogron PORADNIK + PRZEPIS + WIDEO
Winogrona w miodzie - oryginalny przepis
SKŁADNIKI
- 2 dag świeżych drożdży
- 3/4 szklanki letniej wody
- 35 dag mąki
- 150 ml oliwy
- 20 dag cukru
- sól
- 1 1/2 łyżki świeżego rozmarynu
- 1 kg czarnych winogron bez pestek
- cukier puder od dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie. Dodajemy do mąki i wyrabiamy z 4 łyżkami oliwy, 4 łyżkami cukru, szczyptą soli i posiekanym rozmarynem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie połowy i cienko rozwałkowujemy każdą część.
- Układamy połowę na blasze posmarowanej oliwą. Wysypujemy połowę winogron, polewamy 2 łyżkami oliwy i posypujemy 2 łyżkami cukru.
- Przykrywamy drugą połową ciasta, sypiemy resztę winogron, polewamy oliwą i posypujemy cukrem.
- Pieczemy w 180°C przez około godzinę.
- Podajemy ciasto z winogronami oprószone cukrem pudrem.