Chrupiące ciasto z owocami sezonowymi - pyszne i łatwe
2022-05-12
łatwy
35 min
10
To bardzo zwyczajne ciasto jest jednym z moich ulubionych. Po pierwsze dlatego, że uwielbiam ucierane ciasta z owocami, a po drugie dlatego, że trik z karmelizowanym cukrem nadaje mu super teksturę i nieco rustykalny klimat.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 50 g cukru w kostkach
- 1 jajko
- 4-5 łyżek twarożku z pudełka
- 2 duże, kwaśne jabłka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka owoców sezonowych (maliny, jeżyny, jagody, borówki, porzeczki)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i zagotować z sokiem cytrynowym.
- Dusić pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać, przetrzeć przez sitko i odstawić do wystygnięcia.
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sypki cukier, wymieszać.
- Do suchych składników dodać rozkłócone jajko, twarożek i wystudzone jabłka. Ciasto dokładnie wymieszać.
- Blaszkę wyłożyć pergaminem i przelać do niej połowę ciasta, posypać owocami sezonowymi.
- Następnie wylać resztę ciasta, na wierzchu ułożyć resztę owoców i delikatnie je powciskać.
- Cukier w kostkach delikatnie rozkruszyć na nieduże bryłki i posypać nim ciasto.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok 50 minut.
- Ciasto wyjąć z pieca i zostawić w formie do wystygnięcia.
Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść?