Chrupiące ciasto z owocami sezonowymi - pyszne i łatwe

Chrupiące ciasto z owocami
Autor: Shutteratock
łatwy
35 min
10

To bardzo zwyczajne ciasto jest jednym z moich ulubionych. Po pierwsze dlatego, że uwielbiam ucierane ciasta z owocami, a po drugie dlatego, że trik z karmelizowanym cukrem nadaje mu super teksturę i nieco rustykalny klimat.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 50 g cukru w kostkach
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek twarożku z pudełka
  • 2 duże, kwaśne jabłka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka owoców sezonowych (maliny, jeżyny, jagody, borówki, porzeczki)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i zagotować z sokiem cytrynowym.
  • Dusić pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać, przetrzeć przez sitko i odstawić do wystygnięcia.
  • Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sypki cukier, wymieszać.
  • Do suchych składników dodać rozkłócone jajko, twarożek i wystudzone jabłka. Ciasto dokładnie wymieszać.
  • Blaszkę wyłożyć pergaminem i przelać do niej połowę ciasta, posypać owocami sezonowymi.
  • Następnie wylać resztę ciasta, na wierzchu ułożyć resztę owoców i delikatnie je powciskać.
  • Cukier w kostkach delikatnie rozkruszyć na nieduże bryłki i posypać nim ciasto.
  • Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok 50 minut.
  • Ciasto wyjąć z pieca i zostawić w formie do wystygnięcia. 
Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej