Jak zrobić ciasto na pizzę? Podajemy sprawdzony przepis

Jak zrobić ciasto na pizzę? Podajemy sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Zrobienie ciasta na pizzę jest proste, a domowa pizza smakuje naprawdę wspaniale!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ciasto na pizzę jest sekretem dobrej pizzy. Przygotowanie ciasta na pizzę wbrew pozorom jest proste. Sprawdź, jak je przyrządzić! Wypróbuj nasz przepis, a pizza na stałe wejdzie do domowego menu.

Sprawdź też przepis: Pizza neapolitana: co odróżnia włoską pizzę od wyrobów pizzopodobnych?  oraz na Pizza calzone: przepis na włoski pieróg z kurczakiem i szpinakiem

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej

  • 40 g drożdży

  • 250 ml ciepłej wody

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z 4 łyżkami mąki, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.

  • Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać, posolić, zagnieść dosyć miękkie ciasto. Dodać oliwę i wyrabiać.

  • Po wyrobieniu kulę ciasta podzielić na dwie części. Z każdej rozciągnąć na dłoni w powietrzu albo wywałkować duży krążek o średnicy ok. 40 cm. Można zrobić placek o mniejszej średnicy, będzie wtedy pizza na grubym spodzie.

  • Spody ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

  • Gdy ciasto jest gotowe, posmarować je sosem pomidorowym i nakładać pozostałe składniki. Piec ok. 20-30 minut w temp. 180 st. C.

  • Im cieńszy spód. tym czas pieczenia jest krótszy. W brzegi ciasta można zawinąć paski żółtego sera.

Ocena: 3,1