Biorę 2 banany, czekoladę i kilka dodatków. W 10 minut robię najlepszy chlebek bananowy

Dieta wegetariańska
Jest pyszny, puszysty i można przygotować go z kilku prostych produktów. Zyskał popularność w Stanach Zjednoczonych podczas Wielkiego Kryzysu w latach 30. XX wieku. Chlebek bananowy, bo to o nim mowa, jest uważany za klasyczny amerykański comfort food. Ten wypiek z bananów jest popularny także w naszym kraju. Przepis na chlebek bananowy z czekoladą zasługuje na specjalne wyróżnienie. Poznajcie go i sprawdźcie, jaki jest łatwy i pyszny.
Czy do chlebka bananowego można dodać czekoladę?
Oczywiście! Czekolada to doskonały dodatek do chlebka bananowego. Banany i czekolada to pyszny duet, który bardzo dobrze się komponuje. Oba składniki często można spotkać w różnych przepisach kulinarnych na słodkie wypieki i desery. Czekolada wzbogaca smak chlebka i sprawia, że wypiek smakuje obłędnie.
Jaka czekolada jest najlepsza do chlebka bananowego? W tym prostym przepisie smak chlebka z bananów wzbogaca gorzka czekolada o zawartości kakao minimum 70 proc. To doskonały wybór, ponieważ jej intensywny i głęboki smak wybornie łączy się ze słodyczą dojrzałych bananów.
Z czego zrobić chlebek bananowy z czekoladą?
Przepis na pyszny domowy chlebek bananowy pochodzi z USA, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić go w domu. Wszystkie składniki, które niezbędne są do przygotowania tego smakowitego słodkiego wypieku, można kupić w polskich sklepach przez cały rok. Są dobrze znane, a być może macie je wszystkie w domu.
Co jest potrzebne, aby upiec pełen smaku chlebek bananowy według tego sprawdzonego przepisu? Lista składników nie jest długa i obejmuje łatwo dostępne produkty.
- banany
- składniki suche – mąka, cukier, gorzka czekolada, kakao, proszek do pieczenia, orzechy włoskie
- składniki mokre – śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc., olej, jajka
Jak zrobić chlebek bananowy z czekoladą?
Amerykański przepis na pyszny domowy chlebek z bananów wzbogacony czekoladą nie jest skomplikowany. Przygotowanie nie wymaga też długich godzin w kuchni. W sumie zajmuje to tylko 10 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Chlebek bananowy z czekoladą jest gotowy po 50 minutach. Po ostygnięciu można podawać go na śniadanie lub deser. Sprawdzi się też jako słodka przekąska między posiłkami.
Jak więc zrobić domowych chlebek bananowy z czekoladą? Prosty i błyskawiczny przepis na ten słodki wypiek prosto z USA już czeka.
- 1. krok – roztopienie czekolady w śmietance
- 2. krok – wymieszanie składników suchych
- 3. krok – zmiksowanie jajek z cukrem
- 4. krok – połączenie masy jajecznej z czekoladą, składnikami suchymi i resztą produktów
- 5. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie w piekarniku
SKŁADNIKI
- 2 dojrzałe banany
- 240 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 ml oleju
- 80 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wlać śmietankę i dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Banany obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem na purèe.
- Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Zmiksować na jasny puch.
- Dodać purèe bananowe i wlać olej. Wymieszać.
- Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać do połączenia.
- Wlać roztopioną czekoladę ze śmietanką i wymieszać do połączenia składników.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
- Formą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, na deser lub jako słodką przekąskę między posiłkami.