Bajeczne ciasto proszkowe z mandarynkami: idealne na świąteczny stół
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Efektowne ciasto z mandarynkami pieczone do góry nogami to szalenie łatwy w przygotowaniu deser. Wszystkie odmierzamy szklankami. Zamieszanie ciasta zajmie wam tylko kilka chwil. Bajeczne ciasto będzie ozdobą każdego świątecznego stołu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mandarynek
- 2,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kefiru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 3 łyżeczki cukru wanilinowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mandarynki obrać ze skórki. Przekroić w poprzek na pół.
- Formę wyłożyć pergaminem i dno wysypać cukrem, cienką warstwą. Na dno wyłożyć mandarynki, przecięciem do dołu.
- Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli do jednorodnej masy, dodać kefir, mleko i olej, wymieszać ponownie.
- Dodać ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać na jednorodne ciasto.
- Ciastem zalać mandarynki ułożone w formie.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut lub do chwili gdy ciasto jest upieczone.
- Gotowe ciasto przewracamy mandarynkami do góry, studzimy i podajemy do kawy lub aromatycznej herbaty.