Babka z tartymi jabłkami: łatwy przepis na pyszny jabłecznik na szybko

2021-02-09
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Jabłkowa babka: łatwy przepis na pyszne ciasto z tartymi jabłkami
Autor: Shutterstock Wilgotna i puszysta babka z tartymi jabłkami
łatwy
15 min
4

Jabłkowa babka jest pyszna, wilgotna w środku i puszysta. Oto łatwy przepis na pyszne ciasto z tartymi jabłkami, które rozjaśni chłodne wieczory. 

Składniki

250 g pełnoziarnistej mąki

250 g drobno startych jabłek

100 g cukru trzcinowego

2 jajka

100 ml oleju

100 ml mleka

1 łyżeczka cynamonu

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki (12 g) proszku do pieczenia

masło (margaryna) i mąka do przygotowania formy na babkę

cukier puder do oprószenia gotowego ciasta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Formę do ciasta posmarować tłuszczem i posypać mąką. Rozgrzać piekarnik do 160°C.

Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o drobnych otworach.

Do jabłek dodać mąkę, cukier, jajka, olej, mleko, cynamon i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać szpatułką lub trzepaczką i wlać do przygotowanej formy.

Babkę z jabłkami piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 45-55 minut. 

Masz apetyt na więcej? Oto kilka super przepisów na szarlotkę!

Ciasto z jabłkami i rodzynkami: przepyszna szarlotka sycylijska

Zjawiskowa szarlotka z jabłkowymi różyczkami

Niemiecki jabłecznik pychota: przepis na idealne ciasto z jabłkami

Obłędne ciasto twarogowe z jabłkami i śliwkami

Szarlatanka: ukraińskie ciasto z jabłkami