Mazurki

Mazurki to polska specjalność - ciasta pieczone specjalnie na Wielkanoc. W każdym polskim domu na pewno istnieje ulubiony mazurek, który odświętnie pojawia się raz w roku. Ale nic nie szkodzi, by oprócz tego jedynego i wyjątkowego na stole pojawiły się inne, nowe mazurki. Tym bardziej że jest w czym wybierać, bo przepisów na mazurek jest bardzo wiele.

Mazurki

Mazurki wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Mazurek pomarańczowy - sprawdzony przepis na lekkie ciasto wielkanocne

Mazurek pomarańczowy - sprawdzony przepis na lekkie ciasto wielkanocne

Wielkanocne mazurki mają to do siebie, że są raczej ciężkostrawne z powodu czekolady, lukru i bakalii. A czy można robić mazurki z użyciem świeżych owoców, których kaloryczność jest niższa od owoców suszonych, używanych do wielkanocnych wypieków? Oczywiście. Podajemy przepis na mazurek z pomarańczy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Spód do mazurka - przepis jak zrobić kruchy spód do mazurka

Spód do mazurka - przepis jak zrobić kruchy spód do mazurka

Mazurek  to  zazwyczaj  kruchy spód, pokryty przygotowaną specjalnie masą: kajmakową, bakaliową, owocową lub czekoladową. Spód do mazurka powinien być cienki, delikatny, ale doskonałej  jakości  - by  podkreślał smak wybranego przez nas nadzienia. Wydaje ci się, że przygotowanie takiego spodu do mazurka wymaga mistrzowskiego kunsztu? Nic bardziej mylnego. Poznaj nasz przepis na niezawodny spód do mazurka!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Najlepszy mazurek czekoladowo-orzechowy

Najlepszy mazurek czekoladowo-orzechowy

Mazurek czekoladowo-orzechowy to elegancki deser na wielkanocny stół. Jest pyszny, łatwy w przygotowaniu i absolutnie zniewalający w smaku. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mazurek czterowarstwowy - sprawdzony, efektowny przepis

Mazurek czterowarstwowy - sprawdzony, efektowny przepis

Mazurek czterowarstwowy to przepis dla wszystkich tych, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni z tradycyjnymi, sprawdzonymi przepisami. Spróbuj a przekonasz się, że ten mazurek to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 130 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Mazurek kajmakowy wg Magdy Gessler [WIDEO+GALERIA]

Mazurek kajmakowy wg Magdy Gessler [WIDEO+GALERIA]

Przepis na mazurek kajmakowy Magdy Gessler zainspiruje cię na Wielkanoc! Wypróbuj mazurek z masą kajmakową według receptury Magda Gessler. Restauratorka nadała ciastu wyjątkowy smak, dodając do masy odrobinę koniaku. Sprawdź, jak zrobić kajmakowy mazurek wielkanocny polecany przez szefową "Kuchennych Rewolucji".

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Mazurek na prezent - jak przygotować słodką niespodziankę

Mazurek na prezent - jak przygotować słodką niespodziankę

Pięknie udekorowany mazurek na kruchym cieście będzie miłym i oryginalnym prezentem nie tylko świątecznym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Mazurek babci Tosi z masą budyniową i orzechami

Mazurek babci Tosi z masą budyniową i orzechami

Kolejna wersja tradycyjnego wielkanocnego mazurka. tym razem wg pomysłu babci Tosi - ze śmietankową masą budyniową - słodką i aksamitną, kwaskowymi powidłami i chrupiącymi orzechami na wierzchu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Mazurek z gotową polewą czekoladową - pyszny i uzależniający

Mazurek z gotową polewą czekoladową - pyszny i uzależniający

Upiec mazurek to nie problem. Spód z najprostszego kruchego ciasta, a na wierzch wystarczy polewa, choć lepiej przełożyć je masą bakaliową, kajmakową czy konfiturą. Sekret wielkanocnych mazurków tkwi jednak w dekoracji.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Mazurek karmelowy - sprawdzony przepis na Wielkanoc

Mazurek karmelowy - sprawdzony przepis na Wielkanoc

W Polsce najpopularniejsze ciasta na wielkanocnym stole to pascha, mazurek i torty. Ale tylko mazurki są oryginalne i wyjątkowe. Przygotowuje się je i je wyłacznie w Polsce. Podpowiadamy, jak przygotować najbardziej popularne wielkanocne ciasto z masą karmelową.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Mazurek kajmakowy - babciny przepis na Wielkanoc

Mazurek kajmakowy - babciny przepis na Wielkanoc

Wielkanoc bez mazurka kajmakowego nie może się udać! To smak dzieciństwa, wiosenna słodycz. Ten mazurek nie jest trudny, zrobicie go bez problemu. Mało roboty, a jaka satysfakcja! Podajemy babciny przepis na mazurek kajmakowy!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Strona 1 z 7