Mazurek serowy na kruchym spodzie

Mazurek serowy na kruchym spodzie to pyszne ciasto wielkanocne. Ten wypiek łączy kruchość mazurka i delikatność serowej masy. Sprawdzi się na świątecznym stole.
Ciasto:
30 dag mąki
15 dag masła
10 dag cukru pudru
2 żółtka
łyżeczka kwaśnej śmietany
Masa serowa:
75 dag sera
6 jajek
20 dag cukru
15 dag masła
2 łyżki kaszy manny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Przygotować kruche ciasto, siekając na stolnicy mąkę z tłuszczem i cukrem pudrem. Dodać żółtka i śmietanę. Do wyrobienia ciasta należy używać wyłącznie noża, rękami jedynie zlepia się składniki.
Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć dno lekko natłuszczonej blachy lub tortownicy.
Ciasto podpiec w piekarniku (powinno być lekko zrumienione), wystudzić, nie zdejmując z blachy.
Przygotować masę serową. Wszystkie składniki na masę zmiksować razem. Masę serową rozłożyć na podpieczonym cieście. Wygładzić powierzchnię i lekko posmarować ubitym na pianę białkiem.
Paski ciasta posmarować białkiem wymieszanym ze szczyptą cukru, wstawić do pieczenia. W zagłębieniach kratki można na ułożyć odsączone wiśnie z konfitury lub kawałki orzechów włoskich.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]