Mazurek serowy na kruchym spodzie

Mazurek serowy
Autor: Shutterstock Mazurek serowy na kruchym spodzie przypadnie do gustu zarówno miłośnikom mazurków, jak i serników.
łatwy
60 min
4

Mazurek serowy na kruchym spodzie to pyszne ciasto wielkanocne. Ten wypiek łączy kruchość mazurka i delikatność serowej masy. Sprawdzi się na świątecznym stole.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • łyżeczka kwaśnej śmietany
  •  
  • Masa serowa:
  • 75 dag sera
  • 6 jajek
  • 20 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki kaszy manny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować kruche ciasto, siekając na stolnicy mąkę z tłuszczem i cukrem pudrem. Dodać żółtka i śmietanę. Do wyrobienia ciasta należy używać wyłącznie noża, rękami jedynie zlepia się składniki.
  • Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć dno lekko natłuszczonej blachy lub tortownicy.
  • Ciasto podpiec w piekarniku (powinno być lekko zrumienione), wystudzić, nie zdejmując z blachy.
  • Przygotować masę serową. Wszystkie składniki na masę zmiksować razem. Masę serową rozłożyć na podpieczonym cieście. Wygładzić powierzchnię i lekko posmarować ubitym na pianę białkiem.
  • Paski ciasta posmarować białkiem wymieszanym ze szczyptą cukru, wstawić do pieczenia. W zagłębieniach kratki można na ułożyć odsączone wiśnie z konfitury lub kawałki orzechów włoskich.
Beszamel - Mazurki wielkanocne – historia, tradycja, sposoby zdobienia
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej