Mazurek serowy na kruchym spodzie

2021-02-16
Anna Szubińska
Mazurek serowy
Autor: Shutterstock Mazurek serowy na kruchym spodzie przypadnie do gustu zarówno miłośnikom mazurków, jak i serników.
łatwy
60 min
4

Mazurek serowy na kruchym spodzie to pyszne ciasto wielkanocne. Ten wypiek łączy kruchość mazurka i delikatność serowej masy. Sprawdzi się na świątecznym stole.

Składniki

Ciasto:

30 dag mąki

15 dag masła

10 dag cukru pudru

2 żółtka

łyżeczka kwaśnej śmietany

 

Masa serowa:

75 dag sera

6 jajek

20 dag cukru

15 dag masła

2 łyżki kaszy manny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Przygotować kruche ciasto, siekając na stolnicy mąkę z tłuszczem i cukrem pudrem. Dodać żółtka i śmietanę. Do wyrobienia ciasta należy używać wyłącznie noża, rękami jedynie zlepia się składniki.

Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć dno lekko natłuszczonej blachy lub tortownicy.

Ciasto podpiec w piekarniku (powinno być lekko zrumienione), wystudzić, nie zdejmując z blachy.

Przygotować masę serową. Wszystkie składniki na masę zmiksować razem. Masę serową rozłożyć na podpieczonym cieście. Wygładzić powierzchnię i lekko posmarować ubitym na pianę białkiem.

Paski ciasta posmarować białkiem wymieszanym ze szczyptą cukru, wstawić do pieczenia. W zagłębieniach kratki można na ułożyć odsączone wiśnie z konfitury lub kawałki orzechów włoskich.

Beszamel - Mazurki wielkanocne – historia, tradycja, sposoby zdobienia

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej: