Mazurek chałwowy: przepis na obłędne ciasto wielkanocne

2021-02-28
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Mazurek chałwowy: przepis na obłędne ciasto wielkanocne
Autor: Shutterstock Mazurek z chałwowym nadzieniem udekorowany czekoladą i czekoladkami w kształcie jajeczek
łatwy
45 min
4

Mazurek chałwowy jest słodki jak na wielkanocnego mazurka przystało. Słodycz przełamuje warstwa kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki. Oto przepis na obłędne ciasto wielkanocne, które każdy może zrobić w domu! 

Składniki

Na ciasto kruche:

200 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę

3/4 szklanki cukru pudru

350 g mąki pszennej

3 żółtka

1 szczypta soli

Na masę owocową:

4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub aronii

Na masę chałwową:

300 g chałwy, klasycznej

100 ml śmietany 30% lub 36% tłuszczu

Na dekorację:

30 g czekolady deserowej

50 g czekolady gorzkiej

gotowe jajeczka czekoladowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W malakserze posiekać masło z mąką i cukrem na okruchy. Dodać żółtka i w trybie pulsacyjnym zagnieść w kulkę ciasta. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować. Wylepić nim okrągłą formę na tartę. Dno ciasta nakłuć widelcem.

Piec w temperaturze 180°C przez 30-35 minut. Ostudzić.

Chałwę włożyć do worka foliowego. Zamknąć i pokruszyć za pomocą wałka do ciasta. Pokruszoną chałwę oraz śmietanę dodać do rondelka. Zawartość rondelka doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na małym ogniu przez 2-4 minut do zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Przestudzić. Zmiksować w malakserze.

Kruchy spód posmarować podgrzanym dżemem. Następnie wyłożyć masę chałwową. Wierzch wygładzić. Brzegi ozdobić startą czekoladą i czekoladowymi cukiereczkami w kształcie jajeczek.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej: