Mazurek chałwowy: przepis na obłędne ciasto wielkanocne
2023-03-24
łatwy
45 min
4
Mazurek chałwowy jest słodki jak na wielkanocnego mazurka przystało. Słodycz przełamuje warstwa kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki. Oto przepis na obłędne ciasto wielkanocne, które każdy, i to bez wysiłku, może zrobić w domu!
SKŁADNIKI
- Na ciasto kruche:
- 200 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 350 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 szczypta soli
- Na masę owocową:
- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub aronii
- Na masę chałwową:
- 300 g chałwy, klasycznej
- 100 ml śmietany 30% lub 36% tłuszczu
- Na dekorację:
- 30 g czekolady deserowej
- 50 g czekolady gorzkiej
- gotowe jajeczka czekoladowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W malakserze posiekać masło z mąką i cukrem na okruchy. Dodać żółtka i w trybie pulsacyjnym zagnieść w kulkę ciasta. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować. Wylepić nim okrągłą formę na tartę. Dno ciasta nakłuć widelcem.
- Piec w temperaturze 180°C przez 30-35 minut. Ostudzić.
- Chałwę włożyć do worka foliowego. Zamknąć i pokruszyć za pomocą wałka do ciasta. Pokruszoną chałwę oraz śmietanę dodać do rondelka. Zawartość rondelka doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na małym ogniu przez 2-4 minut do zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Przestudzić. Zmiksować w malakserze.
- Kruchy spód posmarować podgrzanym dżemem. Następnie wyłożyć masę chałwową. Wierzch wygładzić. Brzegi ozdobić startą czekoladą i czekoladowymi cukiereczkami w kształcie jajeczek.
Beszamel: jak ozdobić mazurki wielkanocne?
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jak dekorować mazurki - łatwe sposoby na zdobienie wielkanocnych ciast [WIDEO]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej