Mazurek chałwowy: przepis na obłędne ciasto wielkanocne

Mazurek chałwowy: przepis na obłędne ciasto wielkanocne
Autor: Shutterstock Mazurek z chałwowym nadzieniem udekorowany czekoladą i czekoladkami w kształcie jajeczek
łatwy
45 min
4

Mazurek chałwowy jest słodki jak na wielkanocnego mazurka przystało. Słodycz przełamuje warstwa kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki. Oto przepis na obłędne ciasto wielkanocne, które każdy może zrobić w domu! 

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • Na ciasto kruche:
  • 200 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • Na masę owocową:
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub aronii
  • Na masę chałwową:
  • 300 g chałwy, klasycznej
  • 100 ml śmietany 30% lub 36% tłuszczu
  • Na dekorację:
  • 30 g czekolady deserowej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • gotowe jajeczka czekoladowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W malakserze posiekać masło z mąką i cukrem na okruchy. Dodać żółtka i w trybie pulsacyjnym zagnieść w kulkę ciasta. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować. Wylepić nim okrągłą formę na tartę. Dno ciasta nakłuć widelcem.
  • Piec w temperaturze 180°C przez 30-35 minut. Ostudzić.
  • Chałwę włożyć do worka foliowego. Zamknąć i pokruszyć za pomocą wałka do ciasta. Pokruszoną chałwę oraz śmietanę dodać do rondelka. Zawartość rondelka doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na małym ogniu przez 2-4 minut do zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Przestudzić. Zmiksować w malakserze.
  • Kruchy spód posmarować podgrzanym dżemem. Następnie wyłożyć masę chałwową. Wierzch wygładzić. Brzegi ozdobić startą czekoladą i czekoladowymi cukiereczkami w kształcie jajeczek.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej