Perfekcyjny spód do mazurka – sprawdzony przepis na idealne ciasto na mazurek

Mazurek to tradycyjne, wyjątkowe ciasto z kruchym spodem, który idealnie łączy się z masą – może to być kajmakowa, bakaliowa, owocowa lub czekoladowa. Spód do mazurka powinien być lekki, cienki i doskonałej jakości, by w pełni podkreślić smak wybranego nadzienia. Myślisz, że przygotowanie takiego ciasta to zadanie dla mistrza cukiernictwa? Nic bardziej mylnego! Oto nasz niezawodny przepis na perfekcyjny spód do mazurka, który gwarantuje sukces w każdej kuchni!
Mazurek wielkanocny – z czego się składa?
Mazurek to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast wielkanocnych kuchni polskiej. Ten bardziej zaawansowany składa się z kilku warstw różnych rodzajów ciast. Są to: ciasto kruche, biszkoptowe, makaronikowe i marcepanowe. Wierzch i przestrzeń pomiędzy poszczególnymi warstwami przekłada się masami np. orzechową, kajmakową (masa krówkowa) lub zwykłą marmoladą. Na koniec całość dekoruje się lukrem, owocami, bakaliami i czym tylko sobie zażyczymy. Kształty również mogą być dowolne – owalne, kwadratowe, trójkątne czy w formie jaja lub baranka. Według tradycji mazurki pełnią też funkcję dekoracji wielkanocnego stołu.
Polecamy też:
Mazurek kajmakowy według Magdy Gessler
Mazurek wiśniowo-pistacjowy - nowy, nieznany przepis na niesamowicie pyszny mazurek!
SKŁADNIKI
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 2 łyżki śmietany
- 2 żółtka
- 100 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ręcznie lub za pomocą maszyny, mieszamy mąkę, masło i cukier. Do lekko wyrobionej masy dodajemy żółtka i śmietanę. Całość ugniatamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
- Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce (1 godzina). Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części, z których 1 odkładamy na bok. Pozostałym ciastem wykładamy dno form/formy (zależy to od tego jak duży ma być nasz mazurek, podana proporcja wystarczy na 2 niewielkie mazurki).
- Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach, aby pozbyć się powietrza.
- Odłożoną wcześniej część ciasta dzielimy na 3 paseczki, z których wykonujemy warkocz. Oplatamy nim naokoło ciasto, tworząc rant, jak w pizzy. Pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180ºC.
- Tak przygotowany spód pokrywamy naszym ulubionym nadzieniem i dekorujemy.