Spód do mazurka - przepis jak zrobić ciasto ma mazurek
Mazurek to zazwyczaj kruchy spód, pokryty przygotowaną specjalnie masą: kajmakową, bakaliową, owocową lub czekoladową. Spód do mazurka powinien być cienki, delikatny, doskonałej jakości. Ciasto na mazurek ma podkreślać smak wybranego nadzienia. Wydaje ci się, że przygotowanie takiego spodu do mazurka wymaga mistrzowskiego kunsztu? Nic bardziej mylnego. Poznaj nasz niezawodny przepis na ciasto na mazurek!
SKŁADNIKI
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 2 łyżki śmietany
- 2 żółtka
- 100 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ręcznie lub za pomocą maszyny, mieszamy mąkę, masło i cukier. Do lekko wyrobionej masy dodajemy żółtka i śmietanę. Całość ugniatamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
- Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce (1 godzina). Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części, z których 1 odkładamy na bok. Pozostałym ciastem wykładamy dno form/formy (zależy to od tego jak duży ma być nasz mazurek, podana proporcja wystarczy na 2 niewielkie mazurki).
- Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach, aby pozbyć się powietrza.
- Odłożoną wcześniej część ciasta dzielimy na 3 paseczki, z których wykonujemy warkocz. Oplatamy nim naokoło ciasto, tworząc rant, jak w pizzy. Pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180ºC.
- Tak przygotowany spód pokrywamy naszym ulubionym nadzieniem i dekorujemy.
Mazurek wielkanocny – z czego się składa?
Mazurek to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast wielkanocnych kuchni polskiej. Ten bardziej zaawansowany składa się z kilku warstw różnych rodzajów ciast. Są to: ciasto kruche, biszkoptowe, makaronikowe i marcepanowe. Wierzch i przestrzeń pomiędzy poszczególnymi warstwami przekłada się masami np. orzechową, kajmakową (masa krówkowa) lub zwykłą marmoladą. Na koniec całość dekoruje się lukrem, owocami, bakaliami i czym tylko sobie zażyczymy. Kształty również mogą być dowolne – owalne, kwadratowe, trójkątne czy w formie jaja lub baranka. Według tradycji mazurki pełnią też funkcję dekoracji wielkanocnego stołu.
Polecamy też: