Mazurek z masą pomarańczowo-jabłkową [GALERIA ZDJĘĆ + PRZEPISY]

2021-02-15
Mazurek z masą pomarańczowo-jabłkową [wielkanocne ciasta]
Autor: thinkstockphotos.com Mazurek z masą pomarańczowo-jabłkową
łatwy
45 min
4

Mazurek z masą pomarańczowo-jabłkową i migdałami - bardzo łatwy przepis na wielkanocne ciasto, które można przybrać plasterkami skarmelizowanych pomarańczy.

Składniki

CIASTO:

70 dag mąki

15 dag cukru

15 dag masła

3 jaja

¼ szklanki śmietany 18-procentowej

MASA:

6 jabłek

2 pomarańcze

sok z połówki cytryny

5 dag migdałów

cukier do smaku

DO DEKORACJI:

4-6 plastrów kandyzowanych pomarańczy

5 dag płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Z mąki, cukru, masła, jaj, śmietany zagnieć ciasto. Dobrze je wyrób.

Odetnij jedną czwartą, pozostałą część rozwałkuj na grubość około 2 cm. Przełóż na posmarowaną tłuszczem blachę.

Z odciętego kawałka ciasta uformuj wałeczek, udekoruj nim brzeg mazurka.

Ciasto wstaw do gorącego piekarnika, piecz na złoty kolor. (ok. 10-12 min. w temp. 190°C).

Jabłka i pomarańcze obierz, poszatkuj. Wrzuć do garnka, dolej odrobinę wody i cukier. Często mieszając, zagotuj. Dodaj sok z cytryny, drobno posiekane migdały bez skórki.

Ciasto wyjmij z piekarnika, posmaruj przygotowaną masą. Odstaw, by przestygło. Mazurek udekoruj kandyzowanymi pomarańczami i płatkami migdałowymi.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej: