Mazurek z masą pomarańczowo-jabłkową [GALERIA ZDJĘĆ + PRZEPISY]
![Mazurek z masą pomarańczowo-jabłkową [wielkanocne ciasta]](http://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-Q4HS-kf5C-x3HP_mazurek-z-masa-pomaranczowo-jablkowa-wielkanocne-ciasta-664x442-nocrop.jpg)
Mazurek z masą pomarańczowo-jabłkową i migdałami - bardzo łatwy przepis na wielkanocne ciasto, które można przybrać plasterkami skarmelizowanych pomarańczy.
CIASTO:
70 dag mąki
15 dag cukru
15 dag masła
3 jaja
¼ szklanki śmietany 18-procentowej
MASA:
6 jabłek
2 pomarańcze
sok z połówki cytryny
5 dag migdałów
cukier do smaku
DO DEKORACJI:
4-6 plastrów kandyzowanych pomarańczy
5 dag płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Z mąki, cukru, masła, jaj, śmietany zagnieć ciasto. Dobrze je wyrób.
Odetnij jedną czwartą, pozostałą część rozwałkuj na grubość około 2 cm. Przełóż na posmarowaną tłuszczem blachę.
Z odciętego kawałka ciasta uformuj wałeczek, udekoruj nim brzeg mazurka.
Ciasto wstaw do gorącego piekarnika, piecz na złoty kolor. (ok. 10-12 min. w temp. 190°C).
Jabłka i pomarańcze obierz, poszatkuj. Wrzuć do garnka, dolej odrobinę wody i cukier. Często mieszając, zagotuj. Dodaj sok z cytryny, drobno posiekane migdały bez skórki.
Ciasto wyjmij z piekarnika, posmaruj przygotowaną masą. Odstaw, by przestygło. Mazurek udekoruj kandyzowanymi pomarańczami i płatkami migdałowymi.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]