Mazurek z masą pomarańczowo-jabłkową [GALERIA ZDJĘĆ + PRZEPISY]

Mazurek z masą pomarańczowo-jabłkową [wielkanocne ciasta]
Autor: thinkstockphotos.com Mazurek z masą pomarańczowo-jabłkową
łatwy
45 min
4

Mazurek z masą pomarańczowo-jabłkową i migdałami - bardzo łatwy przepis na wielkanocne ciasto, które można przybrać plasterkami skarmelizowanych pomarańczy.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 70 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 3 jaja
  • ¼ szklanki śmietany 18-procentowej
  • MASA:
  • 6 jabłek
  • 2 pomarańcze
  • sok z połówki cytryny
  • 5 dag migdałów
  • cukier do smaku
  • DO DEKORACJI:
  • 4-6 plastrów kandyzowanych pomarańczy
  • 5 dag płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, cukru, masła, jaj, śmietany zagnieć ciasto. Dobrze je wyrób.
  • Odetnij jedną czwartą, pozostałą część rozwałkuj na grubość około 2 cm. Przełóż na posmarowaną tłuszczem blachę.
  • Z odciętego kawałka ciasta uformuj wałeczek, udekoruj nim brzeg mazurka.
  • Ciasto wstaw do gorącego piekarnika, piecz na złoty kolor. (ok. 10-12 min. w temp. 190°C).
  • Jabłka i pomarańcze obierz, poszatkuj. Wrzuć do garnka, dolej odrobinę wody i cukier. Często mieszając, zagotuj. Dodaj sok z cytryny, drobno posiekane migdały bez skórki.
  • Ciasto wyjmij z piekarnika, posmaruj przygotowaną masą. Odstaw, by przestygło. Mazurek udekoruj kandyzowanymi pomarańczami i płatkami migdałowymi.