Mazurek królewski: tradycyjny przepis

Poznaj tradycyjny przepis na mazurek królewski. Nikt nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez słodkich mazurków. Piecze się je z różnego rodzaju ciast: kruchego, biszkoptowego, marcepanowego i makaronikowego oraz przekłada masami, marmoladą i dżemem. Powierzchnię zaś dekoruje się lukrem i zdobi owocami oraz bakaliami.
Ciasto:
350 g miękkiego masła
120 g cukru pudru
120 g migdałów drobno posiekanych
skórka otarta z 1 cytryny
370 g mąki pszennej
4 ugotowane żółtka przetarte przez sito
1 surowe żółtko
szczypta soli
Do przybrania:
wiśnie, czereśnie i truskawki z konfitury
Lukier
100 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Masło utrzeć tak, by miało kremową konsystencję, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę.
Następnie 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na grubość palca i przełożyć do blaszki wysmarowanej i lekko prószonej mąką. Z pozostałego ciasta zrobić wałeczki grubości ołówka i ułożyć z nich na cieście kratkę.
Cały mazurek posmarować surowym żółtkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i piec ok. 40 minut.
Powinien być jasnozłoty. Kiedy mazurek ostygnie, w każdą kratkę włóż dobrze odsączone owoce z konfitury.
Całość polej lukrem utartym z cukru, wody i soku z cytryny.
Zobacz krótkie wideo o historii MAZURKÓW:
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]