Mazurek królewski: tradycyjny przepis

2021-02-12
Maria Olczak
 Mazurek królewski: tradycyjny przepis
Autor: Shutterstock Mazurek królewski jest bardzo prosty do przygotowania - sekret jego smaku to konfitury - najlepiej domowe
łatwy
35 min
4

Poznaj tradycyjny przepis na mazurek królewski. Nikt nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez słodkich mazurków. Piecze się je z różnego rodzaju ciast: kruchego, biszkoptowego, marcepanowego i makaronikowego oraz przekłada masami, marmoladą i dżemem. Powierzchnię zaś dekoruje się lukrem i zdobi owocami oraz bakaliami.

Składniki

Ciasto:

350 g miękkiego masła

120 g cukru pudru

120 g migdałów drobno posiekanych

skórka otarta z 1 cytryny

370 g mąki pszennej

4 ugotowane żółtka przetarte przez sito

1 surowe żółtko

szczypta soli

 

Do przybrania:

wiśnie, czereśnie i truskawki z konfitury

 

Lukier

100 g cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka gorącej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Masło utrzeć tak, by miało kremową konsystencję, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto.

Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę.

Następnie 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na grubość palca i przełożyć do blaszki wysmarowanej i lekko prószonej mąką. Z pozostałego ciasta zrobić wałeczki grubości ołówka i ułożyć z nich na cieście kratkę.

Cały mazurek posmarować surowym żółtkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i piec ok. 40 minut.

Powinien być jasnozłoty. Kiedy mazurek ostygnie, w każdą kratkę włóż dobrze odsączone owoce z konfitury.

Całość polej lukrem utartym z cukru, wody i soku z cytryny.

Zobacz krótkie wideo o historii MAZURKÓW:

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej: