Mazurek krówkowy - sprawdzony przepis na łatwy mazurek z pyszną masą

Ciasto krówkowe
Autor: Shutterstock Mazurek krówkowy jest pyszne i łatwy do przygotowania
łatwy
45 min
4

Mazurek krówkowy to pyszna odmiana mazurka kajmakowego. Dlaczego pyszna? Bo smak ukochanych przez wszystkich krówek jest jeszcze bardziej podkreślony. Zobacz, jak zrobić doskonały mazurek krówkowy na Wielkanoc

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 17 dag cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mlek
  •  Składniki na masę:
  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30%
  • 20 dag cukierków krówek
  • 1 opakowanie budyniu karmelowego
  • 1 dag żelatyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zmiksuj masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Dalej mieszając dodawaj po jednym jajku.
  • Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wsyp je do masy. Połącz z 1-2 łyżkami mleka.
  • Ciasto przełóż na blaszkę (najlepiej 30x40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Postaraj się utworzyć brzeg z ciasta.
  • Podgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz 30 minut.
  • Pozostaw ciasto do ostygnięcia.

    Masa: rozmieszaj budyń w 5 łyżkach mąki.
  • Posiekaj krówki. Wrzuć je do pozostałego mleka i śmietanki. Całość zagotuj często mieszając.
  • Odstaw z ognia, wlej budyń z mlekiem. Ciągle mieszając zagotuj na małym ogniu.
  • Żelatynę namocz w 5 łyżkach wody (zimnej). Połącz z gorącym budyniem.
  • Na ostudzone ciasto wylej masę krówkową i pozostaw do zastygnięcia.
Beszamel: jak ozdobić mazurki wielkanocne?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej