Mazurek krówkowy - sprawdzony przepis na łatwy mazurek z pyszną masą
2023-04-03
łatwy
45 min
4
Mazurek krówkowy to pyszna odmiana mazurka kajmakowego. Dlaczego pyszna? Bo smak ukochanych przez wszystkich krówek jest jeszcze bardziej podkreślony. Zobacz, jak zrobić doskonały mazurek krówkowy na Wielkanoc
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 25 dag mąki
- 20 dag masła
- 17 dag cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mlek
- Składniki na masę:
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30%
- 20 dag cukierków krówek
- 1 opakowanie budyniu karmelowego
- 1 dag żelatyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmiksuj masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Dalej mieszając dodawaj po jednym jajku.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wsyp je do masy. Połącz z 1-2 łyżkami mleka.
- Ciasto przełóż na blaszkę (najlepiej 30x40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Postaraj się utworzyć brzeg z ciasta.
- Podgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz 30 minut.
- Pozostaw ciasto do ostygnięcia.
Masa: rozmieszaj budyń w 5 łyżkach mąki. - Posiekaj krówki. Wrzuć je do pozostałego mleka i śmietanki. Całość zagotuj często mieszając.
- Odstaw z ognia, wlej budyń z mlekiem. Ciągle mieszając zagotuj na małym ogniu.
- Żelatynę namocz w 5 łyżkach wody (zimnej). Połącz z gorącym budyniem.
- Na ostudzone ciasto wylej masę krówkową i pozostaw do zastygnięcia.
Beszamel: jak ozdobić mazurki wielkanocne?