Mazurek śliwkowy: stary przepis na mazurek z powidłami

2022-04-14
Mazurek śliwkowy: stary przepis
Autor: Shutterstock Stary przepis, lecz nowa dekoracja. Wierzch mazurka śliwkowego  można przybrać cukierniczymi jajeczkami, brzegi ozdobić czekoladkami i przewiązać wstążką w pasującym kolorze. 
średni
45 min
4

Mazurek to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Każda gospodyni ma swój ulubiony przepis na mazurek. To pyszne ciasto ma wiele odmian. My proponujemy przepis na prosty mazurek z powidłami śliwkowymi.

SKŁADNIKI

  • Kruche ciasto:
  • 200 g zimnego masła,
  • ok. 3 szklanki mąki,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • cukier wanilinowy
  • Masa śliwkowa:
  • 1 słoik powideł śliwkowych (250 ml), najlepiej domowych, bez cukru
  • 1 szklanka cukru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 25 dag suszonych śliwek bez pestek
  • cukier wanilinowy
  • sok z połowy cytryny
  • 5 dag posiekanych orzechów
  • płatki migdałów do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy kruche ciasto: wszystkie składniki intensywnie mieszamy, w razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub odrobinę masła.
  • Gotowe ciasto schładzamy 10 minut w zamrażarce, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,7 cm.
  • Pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 200ºC.
  • Po wystudzeniu mazurek smarujemy powidłami.
  • Przygotowujemy masę śliwkową. Śliwki moczymy kilka godzin by zmiękły (chyba, że używamy miękkich śliwek kalifornijskich). Kroimy je w dość drobne paski.
  • Z cukru i wody gotujemy syrop do nitki (uwaga, by się nie przypalił). Do syropu dodajemy śliwki. Wszystko razem mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  • Do syropu z dodatkiem śliwek, dajemy sok z cytryny, orzechy, mieszamy i ciepłą jeszcze masę wykładamy na mazurek.
  • Pozostawiamy ciasto do zastygnięcia śliwkowej polewy.
  • Wystudzone ciasto dekorujemy tradycyjnie płatkami migdałów. 
Beszamel: jak ozdobić mazurki wielkanocne?

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

Redakcja
więcej