Mazurek z białą czekoladą. Szybkie świąteczne ciasto dla początkujących

mazurek z białą czekoladą
Autor: Shutterstock Mazurek z białą czekoladą to obłędny słodki wypiek na Wielkanoc.
łatwy
120 min
10

Przepis na mazurek z białą czekoladą szczególnie przypadnie do gustu tym, którzy dopiero uczą się piec, a chcą zabłysnąć w czasie Wielkanocy. Przygotowanie tego świątecznego wypieku jest bardzo proste i zrobi je każdy początkujący cukiernik. Oto łatwy przepis na mazurek z białą czekoladą.

Jak zrobić mazurek z białą czekoladą?

Zrobienie mazurka składa się z trzech etapów. Pierwszym z nich jest upieczenie kruchego spodu. Drugi etap to przyrządzenie aksamitnego kremu z białej czekolady. Ostatnim krokiem jest udekorowanie mazurka. Zależy to już tylko od wyobraźni cukiernika. Można wykorzystać suszone owoce, orzechy i migdały czy zrobić wielkanocne wzory z polewy z gorzkiej czekolady. Sprawdzą się też cukrowe dekoracje i gotowe posypki, które są w sklepach.

Przepis na mazurek z białą czekoladą

  • Przepis na wielkanocny wypiek z kremem z białej czekolady jest bardzo łatwy. Jeżeli będziecie postępować według niego krok po kroku, uda się już za pierwszym razem.
  • Przygotowanie mazurka nie jest czasochłonne. Warto jednak mieć w zapasie dwie godziny, zwłaszcza jeżeli robi się go pierwszy raz.
  • Lista składników to produkty, których przed Wielkanocą nie brakuje na sklepowych półkach.
  • Mazurek można upiec w kształcie prostokąta lub kwadratu. Kruchy spód można też upiec w tortownicy, dzięki czemu ciasto będzie miało oryginalny wygląd.
  • Ekstrakt waniliowy można zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią. Sprawdzi się też ekstrakt migdałowy.
  • Mazurek będzie jeszcze smaczniejszy, jeżeli najpierw na spód wyłoży się warstwę owocowego dżemu, a dopiero później krem z białej czekolady.

SKŁADNIKI

  • kruche ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g ziemnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • krem:
  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
  • orzechy i migdały
  • suszone i kandyzowane owoce

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę i wsypać cukier puder. Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka i ekstrakt waniliowy. Energicznie zagnieść na jednolite ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Następnie wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 18 cm x 22 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, widelcem nakłuć wierzch i delikatnie zawinąć brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Połamaną na kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wlać śmietankę i ekstrakt waniliowy. Podgrzewać, aż składniki się połączą w jednolitą masę, cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
  • Kiedy krem ostygnie, wymieszać go łyżką i równomiernie wyłożyć go na spód. Udekorować.
  • Gotowe ciasto wstawić do lodówki i wyjąć przed podaniem.
Wielkanocny mazurek czekoladowy
Anna Szulc-Górska
więcej