Mazurek z białą czekoladą. Szybkie świąteczne ciasto dla początkujących
Przepis na mazurek z białą czekoladą szczególnie przypadnie do gustu tym, którzy dopiero uczą się piec, a chcą zabłysnąć w czasie Wielkanocy. Przygotowanie tego świątecznego wypieku jest bardzo proste i zrobi je każdy początkujący cukiernik. Oto łatwy przepis na mazurek z białą czekoladą.
Jak zrobić mazurek z białą czekoladą?
Zrobienie mazurka składa się z trzech etapów. Pierwszym z nich jest upieczenie kruchego spodu. Drugi etap to przyrządzenie aksamitnego kremu z białej czekolady. Ostatnim krokiem jest udekorowanie mazurka. Zależy to już tylko od wyobraźni cukiernika. Można wykorzystać suszone owoce, orzechy i migdały czy zrobić wielkanocne wzory z polewy z gorzkiej czekolady. Sprawdzą się też cukrowe dekoracje i gotowe posypki, które są w sklepach.
Przepis na mazurek z białą czekoladą
- Przepis na wielkanocny wypiek z kremem z białej czekolady jest bardzo łatwy. Jeżeli będziecie postępować według niego krok po kroku, uda się już za pierwszym razem.
- Przygotowanie mazurka nie jest czasochłonne. Warto jednak mieć w zapasie dwie godziny, zwłaszcza jeżeli robi się go pierwszy raz.
- Lista składników to produkty, których przed Wielkanocą nie brakuje na sklepowych półkach.
- Mazurek można upiec w kształcie prostokąta lub kwadratu. Kruchy spód można też upiec w tortownicy, dzięki czemu ciasto będzie miało oryginalny wygląd.
- Ekstrakt waniliowy można zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią. Sprawdzi się też ekstrakt migdałowy.
- Mazurek będzie jeszcze smaczniejszy, jeżeli najpierw na spód wyłoży się warstwę owocowego dżemu, a dopiero później krem z białej czekolady.
SKŁADNIKI
- kruche ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g ziemnego masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
krem:- 200 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
dodatkowo:- polewa czekoladowa
- orzechy i migdały
- suszone i kandyzowane owoce
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę i wsypać cukier puder. Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka i ekstrakt waniliowy. Energicznie zagnieść na jednolite ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Następnie wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 18 cm x 22 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, widelcem nakłuć wierzch i delikatnie zawinąć brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Połamaną na kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wlać śmietankę i ekstrakt waniliowy. Podgrzewać, aż składniki się połączą w jednolitą masę, cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
- Kiedy krem ostygnie, wymieszać go łyżką i równomiernie wyłożyć go na spód. Udekorować.
- Gotowe ciasto wstawić do lodówki i wyjąć przed podaniem.