Łatwy i szybki mazurek kajmakowy - dla zabieganych i zapracowanych [GALERIA]

Łatwy i szybki mazurek kajmakowy - dla zabieganych i zapracowanych
Autor: Shutterstock Łatwy i szybki mazurek kajmakowy - dla zabieganych i zapracowanych
łatwy
30 min
4

Ten mazurek powstaje naprawdę bardzo szybko i nie ma przy nim dużo roboty. Jeśli wygospodarujesz sobie pół godzinki na zrobienie go - na pewno się nie narobisz, a efekt będzie rewelacyjny. Podajemy Bardzo łatwy przepis na mazurek kajmakowy. 

Zobacz krótkie wideo, gdzie się zaczyna historia MAZURKÓW:

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • 35 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 puszka kajmaku
  • bakalie (płatki migdałowe, suszona żurawina, mięta)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na stolnicę należy wsypać mąkę i cukier. Uformować stożek. Na górę wbić dwa żółtka. Dodać szczyptę soli i rozpuszczone masło.
  • Całość wyrobić na gładkie ciasto. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Na tak przygotowaną formę wyłożyć ciasto. Dobrze ugnieść na spodzie i brzegach. Nakłuć dno formy widelcem w kilku miejscach.
  • Wstawić formę z ciastem do zamrażarki na 15 minut. Wyjąć formę z lodówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Spód mazurka piec przez ok. 20 minut (aż się lekko zrumieni).
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Otworzyć puszkę z kajmakiem. Gęstą masę rozsmarować na cieście. Mazurek przyozdobić płatkami migdałowymi i żurawiną.
  • Podawać po zastygnięciu masy. Tuż przed podaniem można ułożyć listki świeżej mięty. Listki mięty nadadzą mazurkowi wiosenny charakter.