Łatwy i szybki mazurek kajmakowy – idealny dla zabieganych (i łasuchów!)

Łatwy i szybki mazurek kajmakowy - dla zabieganych i zapracowanych
Autor: Shutterstock, Shutterstock Łatwy i szybki mazurek kajmakowy - dla zabieganych i zapracowanych
łatwy
30 min
4

Nie masz czasu na świąteczne wypieki? Spokojnie! Ten mazurek kajmakowy to idealne rozwiązanie dla zabieganych — spód z gotowego kruchego ciasta lub szybkiego przepisu, gotowa masa kajmakowa ze sklepu i odrobina dekoracji. Całość zrobisz w pół godziny, a efekt? Wygląda jak milion dolarów i smakuje tak, że zniknie szybciej, niż zdążysz powiedzieć „Wesołych Świąt”!

Kajmak - gwiazda wielkanocnych deserów

Gęsty, karmelowy i kuszący kajmak w połączeniu z kruchym ciastem tworzy duet idealny, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i prostotą przygotowania. Mazurek kajmakowy to klasyk, który nigdy nie zawodzi – zwłaszcza gdy zależy nam na czasie. Bez wyrabiania skomplikowanego ciasta, bez godzin spędzonych w kuchni. Minimum wysiłku, maksimum efektu. Ten przepis udowadnia, że świąteczne słodkości mogą być szybkie, łatwe i przepyszne!

Kiedyś przygotowanie kajmaku wymagało cierpliwości – śmietanka, cukier i masło musiały długo gotować się na małym ogniu, a potem przyszła era równie długiego gotowania zamkniętych puszek mleka skondensowanego. Dziś? Kajmak kupujemy gotowy, a przygotowanie mazurka zajmuje mniej czasu niż poranna kawa. Ten błyskawiczny przepis to idealna opcja dla zapracowanych, którzy nie chcą rezygnować ze świątecznej tradycji. Prosto, szybko i bardzo efektownie – właśnie tak smakuje współczesna Wielkanoc!

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Mazurek wiśniowo-pistacjowy - nowy, nieznany przepis na niesamowicie pyszny mazurek!

W galerii poniżej znajdziecie jeszcze więcej przepisów na mazurki

SKŁADNIKI

  • 35 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 puszka kajmaku
  • bakalie (płatki migdałowe, suszona żurawina, mięta)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na stolnicę należy wsypać mąkę i cukier. Uformować stożek. Na górę wbić dwa żółtka. Dodać szczyptę soli i rozpuszczone masło.
  • Całość wyrobić na gładkie ciasto. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Na tak przygotowaną formę wyłożyć ciasto. Dobrze ugnieść na spodzie i brzegach. Nakłuć dno formy widelcem w kilku miejscach.
  • Wstawić formę z ciastem do zamrażarki na 15 minut. Wyjąć formę z lodówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Spód mazurka piec przez ok. 20 minut (aż się lekko zrumieni).
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Otworzyć puszkę z kajmakiem. Gęstą masę rozsmarować na cieście. Mazurek przyozdobić płatkami migdałowymi i żurawiną.
  • Podawać po zastygnięciu masy. Tuż przed podaniem można ułożyć listki świeżej mięty. Listki mięty nadadzą mazurkowi wiosenny charakter.
Beszamel: jak przygotować mazurki wielkanocne?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej