Mazurek różany: sprawdzony przepis [GALERIA]
2023-03-23
12:39
Mazurek to ciasto, które obowiązkowo musi zagościć na wielkanocnym stole. Wypróbuj przepis na idealny mazurek różany. Jest niezwykle smaczny. Pięknie udekorowany będzie ozdobą świątecznego stołu.
i
łatwy
45 min
4
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- szklanka mąki pszennej,
- 180 g kostki masła
- 80 g cukru pudru
- 4 żółtka
- Masa:
- słoiczek konfitury z płatków róży
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z cytryny
- lukier do ozdobienia:
- 2/3 szklanki cukru pudru i 2 łyżeczki soku z cytryny
- czekoladki, cukiereczki i kwiatki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj ugotowane na twardo żółtka, mąkę i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto i zrób z niego kulę. Kulę ciasta owiń folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek, ok. 5 mm grubości. Wyłóż nim formę (natłuszczoną masłem albo wyłożoną papierem do pieczenia). Odetnij nadmiar ciasta. Uformuj z niego wałeczki. Wałeczkami obłóż brzegi ciasta.
- Ciasto nakłuj widelcem. Piecz w 180º C przez ok. 20 minut.
- Po upieczeniu wykładasz na blat ciasta konfiturę uprzednio wymieszaną z cukrem i sokiem z cytryny (kilka łyżek).
- Wierzch ciasta udekoruj lukrem. Lukier utrzyj z cukru pudru i soku z cytryny.
- Po przekątnej ułóż dekoracyjne jajeczka czekoladowe i świeże kwiaty wiosenne.
Beszamel: jak ozdobić mazurki wielkanocne?