Mazurek różany: sprawdzony przepis [GALERIA]

2023-03-23 12:39

Mazurek to ciasto, które obowiązkowo musi zagościć na wielkanocnym stole. Wypróbuj przepis na idealny mazurek różany. Jest niezwykle smaczny. Pięknie udekorowany będzie ozdobą świątecznego stołu.

Mazurek różany

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Mazurek różany swój smak i zapach zawdzięcza konfiturze z płatków róż. 
łatwy
45 min
4

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • szklanka mąki pszennej,
  • 180 g kostki masła
  • 80 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • Masa:
  • słoiczek konfitury z płatków róży
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny
  • lukier do ozdobienia:
  • 2/3 szklanki cukru pudru i 2 łyżeczki soku z cytryny
  • czekoladki, cukiereczki i kwiatki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj ugotowane na twardo żółtka, mąkę i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto i zrób z niego kulę. Kulę ciasta owiń folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek, ok. 5 mm grubości. Wyłóż nim formę (natłuszczoną masłem albo wyłożoną papierem do pieczenia). Odetnij nadmiar ciasta. Uformuj z niego wałeczki. Wałeczkami obłóż brzegi ciasta.
  • Ciasto nakłuj widelcem. Piecz w 180º C przez ok. 20 minut.
  • Po upieczeniu wykładasz na blat ciasta konfiturę uprzednio wymieszaną z cukrem i sokiem z cytryny (kilka łyżek).
  • Wierzch ciasta udekoruj lukrem. Lukier utrzyj z cukru pudru i soku z cytryny.
  • Po przekątnej ułóż dekoracyjne jajeczka czekoladowe i świeże kwiaty wiosenne. 
Beszamel: jak ozdobić mazurki wielkanocne?
Maja Kupiszewska
więcej...