Mazurek różany: sprawdzony przepis [GALERIA]

Mazurek różany
Autor: Shutterstock Mazurek różany swój smak i zapach zawdzięcza konfiturze z płatków róż. 
łatwy
45 min
4

Mazurek to ciasto, które obowiązkowo musi zagościć na wielkanocnym stole. Wypróbuj przepis na idealny mazurek różany. Jest niezwykle smaczny. Pięknie udekorowany będzie ozdobą świątecznego stołu.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • szklanka mąki pszennej,
  • 180 g kostki masła
  • 80 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • Masa:
  • słoiczek konfitury z płatków róży
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny
  • lukier do ozdobienia:
  • 2/3 szklanki cukru pudru i 2 łyżeczki soku z cytryny
  • czekoladki, cukiereczki i kwiatki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj ugotowane na twardo żółtka, mąkę i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto i zrób z niego kulę. Kulę ciasta owiń folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek, ok. 5 mm grubości. Wyłóż nim formę (natłuszczoną masłem albo wyłożoną papierem do pieczenia). Odetnij nadmiar ciasta. Uformuj z niego wałeczki. Wałeczkami obłóż brzegi ciasta.
  • Ciasto nakłuj widelcem. Piecz w 180º C przez ok. 20 minut.
  • Po upieczeniu wykładasz na blat ciasta konfiturę uprzednio wymieszaną z cukrem i sokiem z cytryny (kilka łyżek).
  • Wierzch ciasta udekoruj lukrem. Lukier utrzyj z cukru pudru i soku z cytryny.
  • Po przekątnej ułóż dekoracyjne jajeczka czekoladowe i świeże kwiaty wiosenne. 
Beszamel: jak ozdobić mazurki wielkanocne?
Maja Kupiszewska
więcej