Pączki - przepis na klasyczny deser
Pączki to najważniejszy przysmak Tłustego Czwartku. Najlepiej smakują, gdy usmażymy je samodzielnie w domu. Aby to zrobić przyda ci się sprawdzony przepis na pączki - jak ten poniżej!
SKŁADNIKI
- 4 żółtka
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki masła
- 5 dag drożdży
- 4 łyżki cukru
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder
- dżem lub powidła w ulubionym smaku
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Mieszamy drożdże z 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce.
Ucieramy żółtka z cukrem, potem mieszamy je stopniowo ze stopionym masłem, mąką, solą i przygotowanym wcześniej rozczynem drożdży. Do ciasta można dodać odrobinę cukru waniliowego.
Ugniecione ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, żeby urosło.
Następnie wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm.
Szklanką wykrawamy z ciasta kółka. Na każde kółko kładziemy pół łyżeczki konfitury, przykrywamy drugim kółkiem i zlepiamy po bokach.
Formujemy w kulki i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy tłuszcz w dużym rondlu.
Kiedy tłuszcz jest wystarczająco nagrzany zmniejszamy ogień pod rondlem do minimum, żeby nie spalić pączków.
Wrzucamy pączki do tłuszczu i smażymy na złoty kolor.
Wyjmujemy pączki na ręcznik papierowy, żeby je odsączyć z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis
Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe