Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis

2021-02-08
Pączki z ziemniaków
Autor: Shutterstock Pączki z ziemniaków możesz polukrować albo posypać cukrem pudrem
średni
40 min
4

Pączki z ziemniaków to przepis, który warto wykorzystać nie tylko w tłusty czwartek. Takie pączki są bardziej wilgotne niż tradycyjne i dłużej zachowują świeżość. Wypróbuj nasz przepis pączki z ziemniaków!

Składniki

1 kg mąki

0,5 kg ugotowanych ziemniaków

10 dag drożdży

0,5 szklanki cukru

0,5 kostki masła lub roztopionej margaryny

4-5 jajek (w zależności od wielkości)

1/3 szklanki wody lub mleka

szczypta soli

kieliszek rumu lub spirytusu

konfitura do nadzienia

olej do smażenia

lukier:

cukier puder

sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz, przepuść przez praskę. 

Przygotuj rozczyn: drożdże wymieszaj z łyżką cukru, dodaj mleka i mąki, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

Jajka ubij z resztą cukru na kogel-mogel.

Gdy rozczyn wyrośnie, połącz go z mąką i ziemniakami, dodaj sól, kogel-mogel, spirytus i wyrabiaj ciasto.

Stopione masło (margarynę) dodaj na końcu - ponownie wyrób. Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie powiększy swą objętość, możesz formować pączki.

Sposób pierwszy: rozwałkowujesz ciasto, wykrawasz krążki, na jednym układasz nadzienie i przyciskasz go drugim.

Sposób drugi: wykrawasz z rozwałkowanego ciasta krążki, po usmażeniu napełniasz pączki nadzieniem.

Sposób trzeci: odrywasz kawałek ciasta, formujesz placuszek, po środku umieszczasz nadzienie, zlepiasz i układasz zlepieniem do dołu.

Gdy skleisz ostatni pączek, pierwszy powinien być już gotowy do smażenia.

Usmażone pączki układaj na ręcznikach papierowych. Możesz je posypać cukrem pudrem lub polukrować - wymieszaj cukier puder z sokiem cytryny.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE