Pączki siostry Anieli - przepis na tradycyjne pączki z marmoladą
2023-02-14
łatwy
120 min
4
Tradycyjne pączki z marmoladą to obowiązkowy rarytas na tłusty czwartek. Sprawdź, jak zrobić dobre ciasto na pączki i jak je usmażyć, by wyszły jeszcze pyszniejsze niż dotychczas. Oto przepis na najlepsze domowe pączki na świecie!
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis
Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe
Zobacz wideo: jak smażyć pączki?
SKŁADNIKI
- 50 dag mąki pszennej
- 5 dag roztopionego masła
- 10 dag cukru
- 4 żółtka
- 5 dag drożdży świeżych
- 1 szklanka mleka
- sól
- olejek rumowy
- twarda marmolada owocowa
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgrzać mleko, dodać łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Ostawić, żeby zaczyn ruszył.
- Mąkę przesiać do miski, wsypać resztę cukru, sól, wymieszać. Dodać zaczyn drożdżowy, żółtka, olejek rumowy i wyrabiać ciasto. Na końcu dodać stopione masło i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
- Ostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, pokroić na kwadraty, na które nakładać po łyżeczce twardej marmolady. Formować kuleczki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
- W dużej misce wymieszaj drożdże z 1 łyżeczką cukru. Gdy się rozpuszczą, wlej letnie mleko, wsyp 100 g mąki, szczyptę soli i wymieszaj składniki, aż się połączą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
- W tym czasie ubij żółtka i jajka zresztą cukru.
- Masło rozpuść i odstaw, aż przestygnie.
- Gdy rozczyn drożdży potroi objętość, dodaj ubite z cukrem jajka, resztę mąki i cukier wanilinowy.
- Cytrynę umyj, osusz, zetrzyj skórkę i dodaj ją do pozostałych składników.
- Wyrabiaj ciasto przez ok. 20 minut. Wtedy wlej roztopione, letnie masło i kontynuuj wyrabianie, aż tłuszcz całkowicie połączy się z ciastem. Odstaw w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość, nabieraj porcje ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego. Spłaszczaj je, tworząc placuszek. Na środek placuszka nakładaj łyżeczką konfiturę. Następnie zlep brzegi placuszka, tworząc kulę.
- Układaj pączki w dużej odległości od siebie zlepieniem w dół na oprószonej mąką ściereczce lub stolnicy. Innym sposobem jest rozwałkowanie ciasta na mocno podsypanej mąką stolnicy na grubość 1 centymetra i wycinanie z niego krążków za pomocą szklanki. Jeśli posiadasz szprycę do dekoracji tortów, z długą końcówką, możesz nadziać konfiturą pączki dopiero po ich usmażeniu.
- Rozgrzej tłuszcz. Wrzuć na niego kawałek ciasta. Jeśli opada ono w dół i długo nie wypływa, oznacza to, że tłuszcz jeszcze jest za zimny. Gdy natychmiast brązowieje, zmniejsz nieco ogień i poczekaj chwilę, aż tłuszcz przestygnie.
- Gdy pączki urosną (po ok. 20-30 minutach), smaż je partiami z obu stron na jasnobrązowy kolor. Wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posyp cukrem pudrem lub polukruj według uznania.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl