Ciasto 12 łyżek. Puszysty deser bez ważenia składników

ciasto 12 łyżek
Autor: Shutterstock Ciasto 12 łyżek to słodki wypiek, który zrobisz błyskawicznie.
łatwy
45 min
12

Ten przepis warto zapisać. Ciasto 12 łyżek ma same zalety. Zawsze się udaje, jest puszyste i błyskawicznie znika. Przygotowanie trwa kilka chwil, a wszystkie składniki odmierza się łyżką do zupy. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można upiec przepyszne ciasto 12 łyżek.

Dlaczego warto zrobić ciasto 12 łyżek?

Przepis na ciasto 12 łyżek pochodzi ze słonecznych Włoch. Szybko zdobył popularność prawie na całym świecie. Jego największą zaletą jest sposób przygotowania. Nie ma potrzeby ważenia składników. Wszystkie produkty dzieli się zwykłą łyżką stołową i miesza w jednej misce. Plusem tego sprawdzonego przepisu jest także to, że po zrobieniu ciasta jest mało naczyń do zmywania.

Jak zrobić ciasto 12 łyżek?

To podstawowy przepis kuchni włoskiej na pyszne ciasto odmierzane łyżką. Najpierw jajka ubija się z cukrem, a następnie partiami dodaje mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Kolejnym krokiem jest wlanie mleka, oleju i soku z cytryny. Gładką masę przelewa się do tortownicy i piecze w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut. Najlepiej sprawdzić to patyczkiem. Jeżeli będzie suchy, ciasto jest gotowe i można wyjąć je z piekarnika.

Jak wzbogacić ciasto 12 łyżek?

Ciasto łyżkowe można urozmaicić, dodając różne składniki, które sprawią, że będzie smakować jeszcze lepiej. Sprawdzą się takie dodatki jak:

  • świeże owoce
  • suszone owoce
  • orzechy
  • starta lub posiekana czekolada
  • przyprawy korzenne

Z czym podawać ciasto 12 łyżek?

Ten prosty deser będzie się apetycznie prezentował, jeżeli zostanie udekorowany. Ciasto można ozdobić nie tylko cukrem pudrem, ale i polewą czekoladową lub lukrem. Ciasto pysznie smakuje ze świeżymi owocami lub owocowymi przetworami. Sprawdzą się domowe dżemy, konfitury i powidła śliwkowe. Do ciasta pasują lody waniliowe lub śmietankowe. Warto pamiętać też o napojach. Z ciastem 12 łyżek doskonale komponuje się aromatyczne espresso lub mleczna kawa latte, owocowa herbata, mleko czy owocowy kompot.

SKŁADNIKI

  • 12 łyżek mąki
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek mleka
  • 12 łyżek oleju
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodawać suche składniki. Miksować do połączenia.
  • Wlać mleko, olej i sok z cytryny. Wymieszać na gładką i jednolitą masę.
  • Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i pokroić na porcje. Posypać cukrem pudrem.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej