Kompot z gruszek do obiadu - podkręcony wanilią przepis od babci
2022-08-23
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kompot z gruszek podany do obiadu to dobra alternatywa dla gotowych, wysokosłodzonych napoi. W miarę możliwości powinniśmy sami przygotować popitki do obiadu. Przygotowanie kompotu z gruszek nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Własnoręcznie przygotowany napój z gruszek wybornie smakuje na ciepło i na zimno. Najważniejsze, że sami regulujemy ilość cukru w kompocie.
SKŁADNIKI
- 4 sztuki, około 1 kg, słodkich gruszek
- 1,5 l wody
- 1 laska wanilii lub 1 paczka cukru wanilinowego
- do smaku cukier (biały lub brązowy demerara) albo miód
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki obieramy, kroimy na cztery części i wyjmujemy gniazda nasienne.
- Zalewamy wodą, dodajemy wanilię lub cukier wanilinowy i doprowadzamy do wrzenia.
- Gotujemy na małym ogniu do chwili, gdy gruszki będą miękkie.
- Przed podaniem kompot słodzimy, najlepiej już w dzbanku.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?