Kompot z gruszek do obiadu - podkręcony wanilią przepis od babci

2022-08-23
Kompot z gruszek do obiadu
Autor: Shutterstock Kompot z gruszek pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. 
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kompot z gruszek podany do obiadu to dobra alternatywa dla gotowych, wysokosłodzonych napoi. W miarę możliwości powinniśmy sami przygotować popitki do obiadu. Przygotowanie kompotu z gruszek nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Własnoręcznie przygotowany napój z gruszek wybornie smakuje na ciepło i na zimno. Najważniejsze, że sami regulujemy ilość cukru w kompocie. 

SKŁADNIKI

  • 4 sztuki, około 1 kg, słodkich gruszek
  • 1,5 l wody
  • 1 laska wanilii lub 1 paczka cukru wanilinowego
  • do smaku cukier (biały lub brązowy demerara) albo miód

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki obieramy, kroimy na cztery części i wyjmujemy gniazda nasienne.
  • Zalewamy wodą, dodajemy wanilię lub cukier wanilinowy i doprowadzamy do wrzenia.
  • Gotujemy na małym ogniu do chwili, gdy gruszki będą miękkie.
  • Przed podaniem kompot słodzimy, najlepiej już w dzbanku.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?