Terrina, czyli pasztet rybny - sprawdzony przepis

Terrina, czyli pasztet rybny - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatna terrina z ryb to danie wykwintne.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Terrina, czyli pasztet rybny, to prawdziwa skarbnica zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sprawdź, jak zrobić to danie. Podajemy dobry przepis na pasztet rybny.

Polecamy również inne przepisy na pasztety rybne: Francuski dwukolorowy pasztet z ryby oraz Pasztet z Miętusa z sosem pomidorowym

Składniki

  • 1 kg filetów z łososia lub morszczuka

  • cebula

  • łyżka oleju

  • kajzerka

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • jajko

  • 1 i 1/2 szklanki śmietany 30%

  • łyżeczka masła

  • starta gałka muszkatołowa

  • sól

  • biały pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Filety umyć, jeden posolić i odłożyć do lodówki, resztę pokroić, razem z bułką i cebulą zemleć.

  • Natkę posiekać (2 gałązki odłożyć). Do masy rybnej wbić jajko, dodać łyżeczkę soli, po szczypcie pieprzu i gałki muszkatołowej.

  • Wlać śmietanę, wsypać natkę i zmiksować na jednolitą masę.

  • Podłużną foremkę posmarować cienko masłem, wyłożyć folią aluminiową. Nałożyć połowę masy rybnej, filet w całości, przykryć resztą zmiksowanych filetów.

  • Wierzch wyrównać, wcisnąć kilka listków natki. Formę z rybą wstawić do drugiej, napełnionej wodą do 3/4 wysokości.

  • Piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.C.

Ocena: 3,2