Terrina, czyli pasztet rybny - sprawdzony przepis

2021-03-29
Terrina, czyli pasztet rybny
Autor: Shutterstock Delikatna terrina z ryb to danie wykwintne.
średni
70 min
4

Terrina, czyli pasztet rybny, to prawdziwa skarbnica zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sprawdź, jak zrobić to danie. Podajemy dobry przepis na pasztet rybny.

Polecamy również inne przepisy na pasztety rybne: Francuski dwukolorowy pasztet z ryby oraz Pasztet z Miętusa z sosem pomidorowym

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetów z łososia lub morszczuka
  • cebula
  • łyżka oleju
  • kajzerka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • jajko
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany 30%
  • łyżeczka masła
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Filety umyć, jeden posolić i odłożyć do lodówki, resztę pokroić, razem z bułką i cebulą zemleć.
  • Natkę posiekać (2 gałązki odłożyć). Do masy rybnej wbić jajko, dodać łyżeczkę soli, po szczypcie pieprzu i gałki muszkatołowej.
  • Wlać śmietanę, wsypać natkę i zmiksować na jednolitą masę.
  • Podłużną foremkę posmarować cienko masłem, wyłożyć folią aluminiową. Nałożyć połowę masy rybnej, filet w całości, przykryć resztą zmiksowanych filetów.
  • Wierzch wyrównać, wcisnąć kilka listków natki. Formę z rybą wstawić do drugiej, napełnionej wodą do 3/4 wysokości.
  • Piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.C.